Rozpoczyna się druga edycja konkursu kulinarnego WroCHEF! To świetna zabawa dla młodych adeptów sztuki kulinarnej, w której nagrodą główną jest szkolenie z uczestniczkami programów Masterchef i Top Chef, a także spotkanie z szefem kuchni czołowej wrocławskiej restauracji, podczas którego laureat lub laureatka konkursu stworzy wspólnymi siłami danie inspirowane zwycięskim przepisem.
Konkurs ma na celu promocję zdrowego trybu życia poprzez stosowanie diety roślinnej, opartej na produktach sezonowych oraz lokalnych. Jednocześnie promuje potrawy, które można przygotować z wykorzystaniem owoców i warzyw wyhodowanych w przydomowym ogródku lub na działce. Ponadto ma za zadanie zwiększać świadomość uczniów biorących udział w projekcie w zakresie zapobiegania marnowania żywności.

Laureaci konkursu będą mogli szlifować swoje umiejętności pod okiem wrocławskich szefów kuchni, a także wziąć udział w warsztatach prowadzonych przez Kasię Daniłowicz, zwyciężczynię 4. edycji Top Chef oraz Natalię Gmyrek, finalistkę 6. edycji Masterchefa.

Jak zgłosić się do konkursu?
Należy wypełnić formularz konkursowy, w którym uczestnik zobowiązany jest przesłać krótki materiał wideo lub pracę plastyczną prezentującą wymyślony przez nas przepis. Rodzic lub opiekun prawny musi wyrazić zgodę na wykorzystanie wizerunku dziecka oraz swojego własnego.
Zgłoszenia przyjmowane są do 10 października!
Regulamin konkursu:
Przedmiotem konkursu jest prezentacja dania, które spełnia cele konkursu, w formie opisanej poniżej.
Celami konkursu są:
- promocja diety roślinnej, opartej na produktach lokalnych i sezonowych,
- promocja potraw, które można wykonać z wykorzystaniem warzyw i owoców, uprawianych w ogródkach przydomowych,
- edukacja uczniów w zakresie zdrowego stylu życia, ze szczególnym uwzględnieniem diety roślinnej,
- zwiększanie świadomości uczniów w zakresie zapobiegania marnowaniu żywności,
- zachęcanie do poznawania i wykorzystania roślinnych produktów lokalnych.
Praca konkursowa powinna:
- spełniać cele konkursu,
- prezentować przepis na przygotowanie dania zgłoszonego do konkursu,
- zawierać nazwy składników, ilość składników, czas potrzebny na wykonanie dania, sposób przygotowania,
- podkreślać korzyści płynące z wykorzystania roślinnych składników przepisu
- zawierać uzasadnienie wybranego dania.
Praca konkursowa może zostać przygotowana formie:
- pracy plastycznej,
- krótkiego filmu.
Praca plastyczna:
- technika dowolna,
- możliwość wykorzystania zdjęć dania,
format pliku: PDF, JPG, PNG,
- nazwa pliku musi zawierać imię i nazwisko uczestnika.
Film:
- technika dowolna,
- czas trwania maksymalnie 1 minuta,
- format pliku dowolny,
- nazwa pliku musi zawierać imię i nazwisko uczestnika.
Pełen regulamin dostępny jest tutaj.