Wrocławskie Forum Żywnościowe to spotkanie ekspertów różnych dziedzin, którzy za punkt wyjścia obrali sobie pytanie „Jak ugryźć przyszłość?” Rozmawiają o miejskiej polityce żywnościowej, bezpieczeństwie żywnościowym a także problemie marnowania żywności.
Na strategię rozwoju w kierunku zero emisyjności i ochrony środowiska składa się wiele zadań, wśród nich wiele dotyczy systemu żywnościowego. Według danych organizacji Global Alliance for the Future of Food ponad 30% emisji gazów cieplarnianych pochodzi z sektora spożywczego. Łatwo wyciągnąć więc wniosek, że nie osiągniemy neutralności klimatycznej bez zadbania o tę sferę gospodarki i życia. Wrocław jest na etapie wdrażania postanowień Europejskiego Zielonego Ładu mocno skupia się na tematach związanych z żywnością.
Zielona transformacja jest możliwa. Ale tylko wtedy, gdy uwzględnimy w niej zmiany systemu żywnościowego. Dbanie o bezpieczeństwo żywnościowe, skracanie łańcuchów dostaw, zdrowe i rozsądne odżywianie z poszanowaniem dla żywności – to główne tematy naszych lokalnych działań – podkreśla dyrektorka departamentu strategii i zrównoważonego rozwoju Urzędu Miejskiego Wrocławia Katarzyna Szymczak-Pomianowska. Przyszłość naszej żywności to więcej, niż jedzenie obecne na naszych stołach. To praca rolników i przetwórców, dystrybucja, handel, nowe technologie, programy społeczne oraz zarządzanie nadwyżkami – mówi dyrektor wydziału klimatu i energii Urzędu Miejskiego Wrocławia Małgorzata Brykarz.
W Polsce, marnuje się blisko 5 milionów ton żywności rocznie, z czego 60% w gospodarstwach domowych. W każdej sekundzie do kosza trafia 153 kg produktów, w tym 92 kg wyrzucają konsumenci. Punktem wyjścia dla organizacji Wrocławskiego Forum Żywnościowego jest ambicja, którą jasno wyraziły władze Wrocławia, dołączając jako sygnatariusz do Paktu Mediolańskiego. Miasto zobowiązało się być jednym z europejskich ośrodków budujących nową jakość — nie tylko w dyskusji i badaniach, ale także w działaniu wokół lepszej, bardziej dostępnej i bezpiecznej żywności.
Kwestia żywności to jest miedzysektorowe wyzwanie, szczególnie ważne teraz, gdy miasta tworzą nowe strategie rozwoju (…) Mogę zapewnić, że to o czym dziś dyskutujemy, nie skończy się tylko na tej konferencji ale będziemy to rozwijać w ramach różnych projektów, współprac, programów akademickich – dodaje socjolożka, ekspertka do spraw mieszkaniowych i budowania miejskiej odporności, dyrektorka ds. protopii w CoopTech Hub Joanna Erbel.
Podczas Wrocławskiego Forum Żywnościowego odbyła się wystawa Fundacji Mniej Więcej. Na siedmiu różnych stanowiskach, można było nie tylko spróbować wyjątkowych potraw, ale także odkryć historię, jaka za nimi stoi. To połączenie sztuki kulinarnej z przekazem i skłonienie do refleksji na temat marnowania pożywienia, kuchni interwencyjnej (kryzysowej), metod konserwacji żywności oraz zwyczajów naszych babć.
To co można zobaczyć na wystawie a także skosztować, powstało ze składników, które najczęściej trafiają w naszych domach do kosza – chleb, warzywa bulwowe, kawałek szynki. To sposób podania, który skłania do refleksji – mówi jeden z pomysłodawców i założycieli Fundacji Mniej Więcej dr Wojciech Tycholiz.
- Wrocławskie Forum Żywnościoweto podsumowanie działań w ramach projektu Fair Local Green Deals, którego celem jest wdrożenie postanowień Europejskiego Zielonego Ładu na poziomie lokalnym oraz usprawnienie procesów partycypacyjnych.
- Wnioski i doświadczenia zebrane podczas Wrocławskiego Forum Żywnościowego będą ważnym punktem wyjścia do rozmowy o przyszłości żywienia w kontekście zielonej transformacji.
Poprzez: UM Wrocław