„Wolny strzelec” („Der Freischütz”) to opera romantyczna w trzech aktach. Prapremiera odbyła się 200 lat temu 18 czerwca 1821 w Königliches Schauspielhaus w Berlinie. Dzieło jest uważane za pierwszą w historii niemiecką operę romantyczną, choć zawartych jest w niej jeszcze sporo partii mówionych, a skład orkiestry i muzyka są zakorzenione w klasycyzmie.

Na uwagę jednak zasługuje sama tematyka – historia jest oparta na legendach i podaniach ludowych charakterystycznych dla rodzącego się romantyzmu. W warstwie muzycznej kompozytor wykorzystał motywy przewodnie przypisane konkretnym postaciom opery, co w latach późniejszych rozwinął Richard Wagner.

Opera opowiada historię rozpoczynającą się na konkursie strzeleckim, na którym Maks przegrał z wieśniakiem Kilianem, co jest powodem wielkiego święta dla wszystkich mieszkańców. Kuno, leśniczy książęcy, jest zawiedziony porażką Maksa. Jutro ma się odbyć kolejny turniej, lecz wygraną ma być ręka Agaty – córki leśniczego Kuna. Świadkiem zmagań strzelców będzie sam książę Ottokar. Przyjaciel Maksa, Kacper, wszedł w układy z diabłem Samielem, któremu ma dostarczać dusze kolejnych osób. Koleją ofiarą diabła ma zostać Maks. Kacper namówił Maksa do wspólnego odlewania kul w Wilczym Jarze, które okażą się kulami czarcimi. Maks może ustrzelić nimi co tylko zechce i zawsze trafi do celu, jednak ostatnia kula należy do diabła. Na turnieju Maks miał trafić w ukochaną Agatę, jednak błogosławieństwo Pustelnika nad córką Leśniczego uchroniło ją od śmierci, a przeklęta kula trafiła Kacpra, którego duszę zabrał Samiel.

Spektakl „Wolny strzelec” – piątek – 15 października 2021 – godz. 19:00 / sobota – 16 października 2021 – godz. 19:00 / niedziela – 17 października 2021 – godz. 18:00 – Opera Wrocławska – Wrocław

Dziękuję, Łukaszu – byłeś najlepszą jedynką wśród dwójek [FELIETON]

Poprzedni artykuł

Fałszywi rachmistrzowie pytają o zarobki, dane z dowodu osobistego i konta bankowego

Następny artykuł

Możesz także polubić

Komentarze

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.