Przepyszne sery, smaczne wina, warsztaty dla dzieci i dorosłych oraz pojedynek mistrzów kuchni. To wszystko czeka na tych, którzy przyjadą do Centrum Edukacyjno-Rozwojowego na wrocławskich Pawłowicach, na siódme już z kolei „Święto sera i wina”. Gościem specjalnym imprezy będzie kucharz Jakub Kuroń. Wstęp bezpłatny.
W programie Święta jest kiermasz najlepszych produktów regionalnych, pokazy kulinarne studentów kierunku technologia i organizacja gastronomii, nauka oceny wina i sera, warsztaty sensoryczne dla dzieci i rodziców, oraz warsztaty z tańców – informuje Małgorzata Moczulska z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Jedną z atrakcji będzie finał konkursu kulinarnego „Pojedynek mistrzów kuchni”. Uczestnicy konkursu będą mieli za zadanie zaprojektować i wykonać oryginalne dania z zastosowaniem wybranych gatunków serów i win pochodzących z regionu Dolnego Śląska, a także w kreatywny sposób zaprezentować wartość odżywczą i walory przygotowanych potraw.
Wybrani producenci regionalnych serów i win wezmą także udział w konkursie na najlepszy ser i najlepsze wino. Oceni je jury z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, a nagrody wręczy zwycięzcom m.in. rektor prof. Jarosław Bosy – mówi Małgorzata Moczulska.
Gościem specjalnym wydarzenia będzie Jakub Kuroń – zawodowy kucharz, szef kuchni, który od wielu lat prowadzi szkolenia, warsztaty i pokazy kulinarne. Jak mówi, gotuje odkąd tylko pamięta, a jako syn Macieja Kuronia wychowywał się w domu, w którym aromat gotowanych potraw zastępował wszelkie inne zapachy. Od dziecka prowadził z nim pokazy kulinarne. Dzięki ojcu poznał kulinarne bogactwo wielu kuchni świata i został zawodowym kucharzem. Prowadził już wspólnie z bratem program „Kuroniowie rozgryzają” w telewizji Kuchnia+.
- Godzina 10.00. Rozpoczęcie kiermaszu.
- Godzina 12.00. Występ Akademickiego Zespołu Pieśni i Tańca Jedliniok. Warsztaty winiarskie – pałac, sala 112. Warsztaty sensoryczne dla dzieci – pałac, sala 108.
- Godzina 12.30. Warsztaty z tańców ludowych – taras.
- Godzina 13.00. Pojedynek mistrzów kuchni – podest. Warsztaty serowarskie – pałac, sala 101. Warsztaty sensoryczne dla dzieci – pałac, sala 108.
- Godzina 14.00. Warsztaty winiarskie – pałac, sala 112. Warsztaty sensoryczne dla dzieci – pałac, sala 108. Warsztaty z tańców ludowych – taras.
- Godzina 14.30. Warsztaty serowarskie – pałac, sala 101.
- Godzina 15.00. Warsztaty sensoryczne dla dzieci – pałac, sala 108. Jakub Kuroń o serze i winie – taras.
- Godzina 15.30. Ogłoszenie wyników konkursów na najlepszy ser, najlepsze wino i zwycięzców konkursu kulinarnego – taras.
Inne atrakcje:
- Strefa food trucków – parking przed pałacem.
- Warsztaty z kiszonek od godz. 12.00 – Gospodarstwo Rolne M. Sznajder