W 2022 roku będziemy mogli skorzystać z nowej strefy gastronomicznej w centrum Wrocławia. Autorem projektu tymczasowego pawilonu na Nowym Targu jest pracownia menthol architects. Na placu znajdzie się także miejsce dla food-trucków.
Projekt obejmuje budowę pawilonu rekreacyjno-gastronomicznego wraz z lokalizacją na placu samochodów gastronomicznych tzw. food-truck i przenośnych wózków gastronomicznych. W celu zachowania ładu przestrzennego na placu, forma projektowanego pawilonu koresponduje z istniejącą zabudową pawilonową na placu kontynuując jego istniejącą linię zabudowy i wysokość.
Projektowany pawilon jest obiektem budowlanym o prostej konstrukcji, jednokondygnacyjny. Całość w konstrukcji drewnianej, malowanej na kolor jasnoszary. Konstrukcję nośną stanowią belki drewniane pionowe i poziome, tworzące słupy i układy kratownicowe. Dach płaski ze spadkami technicznymi niezbędnymi do odprowadzenia wody opadowej. Pawilon posiada ściany pełne w konstrukcji szkieletu drewnianego oraz przeszklone, nie posiada podłogi (nawierzchnię podłogi stanowi istniejąca posadzka placu).
Wejścia do pawilonu znajdują się od trony wschodniej, południowej i zachodniej. Od strony północnej projektuje się zadaszoną strefę siedzisk zewnętrznych. Pozostałą część obszaru opracowania przeznaczona zostanie na lokalizację samochodów gastronomicznych tzw. „food-truck”, małych wózków gastronomicznych i przenośnych stolików zewnętrznego ogródka gastronomicznego, donic z zielenią i stojaków na rowery.