Wrocławskie Fakty

WIDEO

WYWIAD

FELIETON

POLITYKA

KONTAKT

SZUKAJ

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Aktualności
    • Wrocław
    • Dolny Śląsk
  • Polityka
  • Na sygnale
  • Wrocławskie Fakty TV
  • Sport
  • Kultura
  • Komunikacja i Rozkład Jazdy
  • Zdrowie
Wrocławskie Fakty
  • Aktualności
    • Wrocław
    • Dolny Śląsk
  • Polityka
  • Na sygnale
  • Wrocławskie Fakty TV
  • Sport
  • Kultura
  • Komunikacja i Rozkład Jazdy
  • Zdrowie
Wrocławskie Fakty
Home Biznes

TOP 5 dań kuchni polskiej, które zapadną Ci na w pamięci – trwa RestaurantWeek® we Wrocławiu

KK przez KK
13 listopada 2024
w Biznes, Handel, Wiadomości
0
TOP 5 dań kuchni

Utarło się, że polska kuchnia jest sycąca, tłusta i esencjonalna. Coś w tym jest, ale klasyki znad Wisły to nie tylko rosół z kluskami, schabowy z mizerią i ziemniakami czy golonka w piwie. Gołąbki na opak, pierogi z listkami nasturcji, a może kluski śląskie z boczniakami królewskimi?

Jeśli chcesz spróbować klasycznych propozycji kuchni polskiej w nowym wydaniu, koniecznie wybierz się na RestaurantWeek®! Razem z Bliskimi odkrywaj najciekawsze dania i świętuj #FoodieMoments. Rezerwacje trwają na https://RestaurantWeek.pl/. RestaurantWeek® odbywa się pod hasłem #FoodieMoments i trwa do 17 listopada. Wszystko wskazuje na to, że jesienna edycja Festiwalu ustanowi nowy rekord, bo jak do tej pory wzięło w niej udział ponad 100 000 Gości. Na wszystkich czeka trzydaniowe menu z prezentem od partnera w festiwalowej cenie 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł. Poniżej znajdziecie dania kuchni polskiej, które zdecydowanie warto spróbować podczas Festiwalu!

  • Restauracja Żak: pierogi na nowo!

„Czy t,o aby na pewno legalne?” – to pytanie może się pojawić w głowie na widok wariacji na temat pierogów spod ręki Chefa Restauracji Żak. Co tu dużo pisać – jest naprawdę rozpustnie! Pękate od farszu z konfitowanym kaczym udkiem sakiewki podane z jabłkowym demi glace i listkami nasturcji urzekną podniebienie festiwalowych Gości! Nic lepszego na jesienny wieczór jeszcze nie wymyślono!

  • Piwnica Świdnicka: schabowy, ach schabowy!

Piwnica Świdnicka zabiera festiwalowych Gości w sentymentalną podróż przez wspomnienia obiadów u babci. W menu panierowany schab z kością. Podczas Festiwalu RestaurantWeek® zjecie go w towarzystwie kapusty zasmażanej i puree ziemniaczanego. Brzmi dobrze, a uwierzcie, że smakuje jeszcze lepiej!

  • Lwia Brama: gołąbki poproszę!

Festiwalowe menu Lwiej Bramy pełne jest polskich, tradycyjnych smaków. Na talerzach same swojskie rarytasy, wśród nich m.in. gołąbki z kapusty włoskiej z borowikami, kaszą gryczaną niepaloną, jarmużem i pietruszką. Miłośnicy kuchni polskiej łączcie się!

  • Dwór Polski: gołąbki na opak

Gołąbki w nieco nowatorskiej wersji podaje też Dwór Polski. Podczas Festiwalu Goście będą mogli spróbować jesiennych sakiewek z farszem grzybowym w liściu winogron. Całość przyjemnie otula sos pomidorowo-orzechowy i mus kurkowy. Ambrozja!

  • Concordia Taste: kluski śląskie czy boczniaki królewskie?

Najlepiej jedno i drugie! Tym razem w prawdziwie polskim wydaniu. W Concordii Taste, oprócz dobrze znanych klasyków, znaleźć można kilka bardziej konkretnych propozycji idealnych na późny lunch czy kolację. Jednym z nich są kluski śląskie, czyli tradycyjna potrawa kuchni Śląskiej. Podczas Festiwalu danie to podawane jest z boczniakami królewskimi, vege demi glace, piklowaną czerwoną cebulą, fetą ślubowską, bigosem z jarmużu i śliwką. Pycha!

  • Receptura Bistro: kluski śląskie i policzki wołowe!

Na koniec creme de la creme, czyli król wśród polskich obiadów – kluski śląskie z policzkami wieprzowymi w ciemnym sosie piwnym. W Restauracji Receptura Bistro klasyk polskiej kuchni podawany jest z pieczoną dynią z tymiankiem, karmelizowaną czerwoną cebulą z winem czerwonym. Do tego szczypiorek i pangritata!

  • Zacznij dzień od śniadania na mieście!

Jesiennej edycji RestaurantWeek® towarzyszy festiwal śniadań na mieście – BreakfastWeek. Goście mają możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98 zł. Wspieraj lokalne i odkrywaj nowe miejsca! Festiwalowe śniadania można rezerwować na stronie https://BreakfastWeek.pl w Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Warszawie oraz we Wrocławiu. Grono festiwalowych miast i regionów w tej edycji powiększyło się o Szczecin i Śląsk. BreakfastWeek, tak jak RestaurantWeekⓇ, potrwa do 17 listopada.

  • Zaproś i zyskaj!

Chcesz jeszcze bardziej dzielić #FoodieMoments z Bliskimi? Już dziś zaproś Przyjaciół do pobrania aplikacji RestaurantClub i idźcie z rabatem na największy Festiwal kulinarny w Polsce. Za pierwszą rezerwację znajomego w aplikacji, otrzymasz rabat do 80 zł na Twoje cztery kolejne rezerwacje (po 20 zł każda). Rabat będzie dostępny po odbyciu pierwszej rezerwacji przez zaproszonego znajomego. Szczegóły znajdziesz w aplikacji RestaurantClub w zakładce PROFIL -> Zaproś i zyskaj. Rabat obowiązuje na Festiwale RestaurantWeek®, BreakfastWeek i Chef’s Menu.

  • Najlepsze stoliki szybko znikają – do zobaczenia przy stole. Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl
  • Dołącz do prawie 2 milionów foodies, odkrywaj dania kuchni polskiej i świętuj #FoodieMoments w najlepszych restauracjach w Polsce! Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/.
  • Partnerami wydarzenia są: Sponsor wydarzenia – Martini, Partner Główny – Coca-Cola Zero Cukru, Herbata Festiwalu – Lipton, Partner Śniadaniowy – Alpro Partner Smaku –Lurpak, Partner cocktailowy – Kinley
  • Festiwal RestaurantWeek® od 10 lat łączy najlepsze, autorskie restauracje z prawie 2 mln Gości. W każdej edycji wydarzenia bierze udział ponad 400 restauracji, które przygotowują popisowe, 3-daniowe menu oraz prezent od partnera. Aktualna, jesienna edycja to zwieńczenie 10 lat odkrywania dla wszystkich foodies! Dołącz do nich i świętuj #FoodieMoments, czerpiąc radość z kulinarnych doświadczeń w najlepszych restauracjach w Polsce. Aby dowiedzieć się więcej o organizowanych Festiwalach odwiedź: https://RestaurantWeek.pl
Tagi: czas wolny
UdostępnijUdostępnijUdostępnij
Poprzedni wpis

Dolnośląscy policjanci przechwycili narkotyki o wartości 4,5 mln zł

Następny wpis

Ósmy taki sklep we Wrocławiu – otwarcie dla pasjonatów elektroniki

Następny wpis
Ósmy taki sklep we Wrocławiu

Ósmy taki sklep we Wrocławiu – otwarcie dla pasjonatów elektroniki

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz jeszcze

  • Najnowsze
  • Komentowane
  • Popularne
Ewakuacja w Pasażu Grunwaldzkim! Co się stało?

Ewakuacja w Pasażu Grunwaldzkim! Co się stało?

4 lipca 2023
ZDiUM zmienia organizację

ZDiUM zmienia organizację ruchu na ulicach Moniuszki i Śniadeckich – od 5 lipca 2025

4 lipca 2025
Futbolowe emocje wracają

Futbolowe emocje wracają na Stadion Olimpijski

4 lipca 2025
Odkryj Wrocław z innej bajki

Odkryj Wrocław z innej bajki – ruszają wakacyjne spacery z…

3 lipca 2025
Futbolowe emocje wracają

Futbolowe emocje wracają na Stadion Olimpijski

4 lipca 2025
ZDiUM zmienia organizację

ZDiUM zmienia organizację ruchu na ulicach Moniuszki i Śniadeckich – od 5 lipca 2025

4 lipca 2025
Pierwszy pokój w Hampton

Pierwszy pokój w Hampton by Hilton Wrocław Airport już gotowy

4 lipca 2025
Wakacyjna balanga na

Wakacyjna balanga na pl. Wolności

4 lipca 2025

Reklama

timcatering katering

Ostatnie aktualności

Futbolowe emocje wracają
Sport

Futbolowe emocje wracają na Stadion Olimpijski

4 lipca 2025
ZDiUM zmienia organizację
Na sygnale

ZDiUM zmienia organizację ruchu na ulicach Moniuszki i Śniadeckich – od 5 lipca 2025

4 lipca 2025
Pierwszy pokój w Hampton
Biznes

Pierwszy pokój w Hampton by Hilton Wrocław Airport już gotowy

4 lipca 2025
Wakacyjna balanga na
Inne

Wakacyjna balanga na pl. Wolności

4 lipca 2025
Adam Maciejczyk Chcemy przełamywać
Dolny Śląsk

Adam Maciejczyk: „Chcemy przełamywać bariery. Nie tylko bólu…”

4 lipca 2025
Ponad 1000 meczów
Sport

Ponad 1000 meczów i tysiące spełnionych dziecięcych marzeń

3 lipca 2025

WrocławskieFakty.pl - wiarygodne informacje z Wrocławia i regionu. Sprawdzone fakty i opinie.

Social Media

Polityka prywatności
Kontakt

Kategorie

  • Biznes
  • Blisko Wrocławia
  • Długołęka
  • Dolny Śląsk
  • Dzieje się
  • Edukacja
  • Felieton
  • Handel
  • Inne
  • Komunikacja i Rozkład Jazdy
  • Kultura
  • Na sygnale
  • Oświadczenie
  • Polityka
  • Rozkład Jazdy
  • Sport
  • Syców
  • Ważne
  • Wiadomości
  • Wideo/Galerie
  • Wrocław
  • Wywiad
  • Zdrowie

Ostatnie aktualności

Futbolowe emocje wracają

Futbolowe emocje wracają na Stadion Olimpijski

4 lipca 2025
ZDiUM zmienia organizację

ZDiUM zmienia organizację ruchu na ulicach Moniuszki i Śniadeckich – od 5 lipca 2025

4 lipca 2025
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Aktualności
    • Wrocław
    • Dolny Śląsk
  • Polityka
  • Na sygnale
  • Wrocławskie Fakty TV
  • Sport
  • Kultura
  • Komunikacja i Rozkład Jazdy
  • Zdrowie

© 2022 WroclawskieFakty.pl

Drogi użytkowniku
Po zapoznaniu się z niniejszą informacją, poprzez kliknięcie na „Przejdź do serwisu” lub zamknięcie tego okna zgadzasz się na to, aby Twoje dane osobowe były przetwarzane
w taki sposób jaki został omówiony w regulaminie oraz niniejszej polityce (https://wroclawskiefakty.pl/polityka-prywatnosci)

PRZEJDŹ DO SERWISU
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
SAVE & ACCEPT