Utarło się, że polska kuchnia jest sycąca, tłusta i esencjonalna. Coś w tym jest, ale klasyki znad Wisły to nie tylko rosół z kluskami, schabowy z mizerią i ziemniakami czy golonka w piwie. Gołąbki na opak, pierogi z listkami nasturcji, a może kluski śląskie z boczniakami królewskimi?
Jeśli chcesz spróbować klasycznych propozycji kuchni polskiej w nowym wydaniu, koniecznie wybierz się na RestaurantWeek®! Razem z Bliskimi odkrywaj najciekawsze dania i świętuj #FoodieMoments. Rezerwacje trwają na https://RestaurantWeek.pl/. RestaurantWeek® odbywa się pod hasłem #FoodieMoments i trwa do 17 listopada. Wszystko wskazuje na to, że jesienna edycja Festiwalu ustanowi nowy rekord, bo jak do tej pory wzięło w niej udział ponad 100 000 Gości. Na wszystkich czeka trzydaniowe menu z prezentem od partnera w festiwalowej cenie 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł. Poniżej znajdziecie dania kuchni polskiej, które zdecydowanie warto spróbować podczas Festiwalu!
- Restauracja Żak: pierogi na nowo!
„Czy t,o aby na pewno legalne?” – to pytanie może się pojawić w głowie na widok wariacji na temat pierogów spod ręki Chefa Restauracji Żak. Co tu dużo pisać – jest naprawdę rozpustnie! Pękate od farszu z konfitowanym kaczym udkiem sakiewki podane z jabłkowym demi glace i listkami nasturcji urzekną podniebienie festiwalowych Gości! Nic lepszego na jesienny wieczór jeszcze nie wymyślono!
- Piwnica Świdnicka: schabowy, ach schabowy!
Piwnica Świdnicka zabiera festiwalowych Gości w sentymentalną podróż przez wspomnienia obiadów u babci. W menu panierowany schab z kością. Podczas Festiwalu RestaurantWeek® zjecie go w towarzystwie kapusty zasmażanej i puree ziemniaczanego. Brzmi dobrze, a uwierzcie, że smakuje jeszcze lepiej!
- Lwia Brama: gołąbki poproszę!
Festiwalowe menu Lwiej Bramy pełne jest polskich, tradycyjnych smaków. Na talerzach same swojskie rarytasy, wśród nich m.in. gołąbki z kapusty włoskiej z borowikami, kaszą gryczaną niepaloną, jarmużem i pietruszką. Miłośnicy kuchni polskiej łączcie się!
- Dwór Polski: gołąbki na opak
Gołąbki w nieco nowatorskiej wersji podaje też Dwór Polski. Podczas Festiwalu Goście będą mogli spróbować jesiennych sakiewek z farszem grzybowym w liściu winogron. Całość przyjemnie otula sos pomidorowo-orzechowy i mus kurkowy. Ambrozja!
- Concordia Taste: kluski śląskie czy boczniaki królewskie?
Najlepiej jedno i drugie! Tym razem w prawdziwie polskim wydaniu. W Concordii Taste, oprócz dobrze znanych klasyków, znaleźć można kilka bardziej konkretnych propozycji idealnych na późny lunch czy kolację. Jednym z nich są kluski śląskie, czyli tradycyjna potrawa kuchni Śląskiej. Podczas Festiwalu danie to podawane jest z boczniakami królewskimi, vege demi glace, piklowaną czerwoną cebulą, fetą ślubowską, bigosem z jarmużu i śliwką. Pycha!
- Receptura Bistro: kluski śląskie i policzki wołowe!
Na koniec creme de la creme, czyli król wśród polskich obiadów – kluski śląskie z policzkami wieprzowymi w ciemnym sosie piwnym. W Restauracji Receptura Bistro klasyk polskiej kuchni podawany jest z pieczoną dynią z tymiankiem, karmelizowaną czerwoną cebulą z winem czerwonym. Do tego szczypiorek i pangritata!
- Zacznij dzień od śniadania na mieście!
Jesiennej edycji RestaurantWeek® towarzyszy festiwal śniadań na mieście – BreakfastWeek. Goście mają możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98 zł. Wspieraj lokalne i odkrywaj nowe miejsca! Festiwalowe śniadania można rezerwować na stronie https://BreakfastWeek.pl w Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Warszawie oraz we Wrocławiu. Grono festiwalowych miast i regionów w tej edycji powiększyło się o Szczecin i Śląsk. BreakfastWeek, tak jak RestaurantWeekⓇ, potrwa do 17 listopada.
- Zaproś i zyskaj!
Chcesz jeszcze bardziej dzielić #FoodieMoments z Bliskimi? Już dziś zaproś Przyjaciół do pobrania aplikacji RestaurantClub i idźcie z rabatem na największy Festiwal kulinarny w Polsce. Za pierwszą rezerwację znajomego w aplikacji, otrzymasz rabat do 80 zł na Twoje cztery kolejne rezerwacje (po 20 zł każda). Rabat będzie dostępny po odbyciu pierwszej rezerwacji przez zaproszonego znajomego. Szczegóły znajdziesz w aplikacji RestaurantClub w zakładce PROFIL -> Zaproś i zyskaj. Rabat obowiązuje na Festiwale RestaurantWeek®, BreakfastWeek i Chef’s Menu.
- Najlepsze stoliki szybko znikają – do zobaczenia przy stole. Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl
- Dołącz do prawie 2 milionów foodies, odkrywaj dania kuchni polskiej i świętuj #FoodieMoments w najlepszych restauracjach w Polsce! Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/.
- Partnerami wydarzenia są: Sponsor wydarzenia – Martini, Partner Główny – Coca-Cola Zero Cukru, Herbata Festiwalu – Lipton, Partner Śniadaniowy – Alpro Partner Smaku –Lurpak, Partner cocktailowy – Kinley
- Festiwal RestaurantWeek® od 10 lat łączy najlepsze, autorskie restauracje z prawie 2 mln Gości. W każdej edycji wydarzenia bierze udział ponad 400 restauracji, które przygotowują popisowe, 3-daniowe menu oraz prezent od partnera. Aktualna, jesienna edycja to zwieńczenie 10 lat odkrywania dla wszystkich foodies! Dołącz do nich i świętuj #FoodieMoments, czerpiąc radość z kulinarnych doświadczeń w najlepszych restauracjach w Polsce. Aby dowiedzieć się więcej o organizowanych Festiwalach odwiedź: https://RestaurantWeek.pl