Przed nami uroczysta premiera książki opowiadającej o piwowarskich tradycjach Wrocławia. Nasze miasto należało w dawnych wiekach do najważniejszych ośrodków browarnictwa w Europie. O tej piwnej historii opowiada najnowsza książka „Wrocławskie browary i piwiarnie” wydawnictwa Wrocławski Neptun.
Czas i miejsce premiery nie są przypadkowe. Piwnica Świdnicka, najstarsza piwiarnia Europy, zaprasza na niezwykłe wydarzenie – II Świętojańskie Odszpuntowanie. Co to takiego? To nowa tradycja Wrocławia, która odnosi się do długiej piwnej historii miasta. Organizatorzy zapowiadają bogaty program wydarzenia – m.in. barwny pochód z beczką piwa świdnickiego, zwiedzanie lokalu oraz potańcówkę w średniowiecznym klimacie.
Wydawnictwo Wrocławski Neptun dołącza się do zaproszenia, zwłaszcza że jednym z punktów obchodów Świętojańskiego Odszpuntowania jest oficjalna premiera naszej najnowszej książki autorstwa Tomasza Sielickiego, Mariusza Kotkowskiego i Antoniego Arsłanowowa „Wrocławskie browary i piwiarnie”. To album zawierający wybór ponad 70 pocztówek przedstawiających konkretne miejsca we Wrocławiu i jego okolicach, które związane były z piwem. Przeczytamy tu oczywiście o słynnej Piwnicy Świdnickiej.
W średniowieczu można było tam wypić powszechnie cenione ciemne piwo świdnickie, od którego zresztą pochodzi nazwa piwnicy. Później napitek sprowadzany ze Świdnicy wyparło wrocławskie piwo pszeniczne zwane Szepcem (Schöps) lub Białym Baranem. Trunek ten podawano w charakterystycznych pękatych szklanicach nazywanych jeżami (po niemiecku Igel). Takie naczynie uwieczniono na jednej z rzeźb zdobiących ratusz, a pocztówka ją przedstawiająca także trafiła do książki – opowiada jeden z autorów publikacji historyk Tomasz Sielicki.
Wśród miejsc opisanych w książce znajdziemy także inne karczmy o długim rodowodzie, np. karczmę Pod Gruszą na Nowym Mieście czy Pod Czarną Wroną na Nowym Targu. Nie zabraknie także dużych browarów przemysłowych: Haasego, Kipkego, braci Rösler czy Hopf & Görcke. Prócz zakładów produkujących złocisty trunek autorzy przedstawili również szereg wyszynków, czyli piwiarni, ze słynnym lokalem Conrada Kisslinga na czele. Niektóre teksty dotyczą piwnych obyczajów, m.in. studenckiego kodeksu spożywania piwa. Jest to zatem pozycja obowiązkowa dla wszystkich wielbicieli historii Wrocławia oraz miłośników browarnictwa.
Premiera książki odbędzie się w sobotę 29 czerwca 2024 r. o godz. 14:00 w Sali Mieszczańskiej. Rozmowę z Tomaszem Sielickim, jednym z autorów, poprowadzi główny piwowar Piwnicy Świdnickiej – Gniewko Drewnicki, który odtworzył piwo Świdnickie przy zastosowaniu dawnych metod browarniczych. Jednym z punktów premiery książki będzie jej chrzczenie, oczywiście piwem. To stary czeski zwyczaj, w którym nową książkę polewano trunkiem Gambrinusa. Możliwe, że taka tradycja przyjmie się w naszym wydawnictwie – mówi Tomasz Sielicki. Podczas spotkania będzie można nabyć książkę w promocyjnej cenie z dedykacją autora.
Program II Świętojańskiego Odszpuntowania 29 czerwca 2024 r. (sobota):
- 13:00 parada z beczką wokół Rynku z udziałem rekonstruktorów historycznych
- 13:30 uroczyste odszpuntowanie nowej warki Piwa Świdnickiego (przed wejściem głównym)
- 14:00 oficjalna premiera książki „Wrocławskie Browary i Piwiarnie” oraz spotkanie z autorami (scena na Sali Mieszczańskiej)
- 15:00 popisowe danie Szefa Kuchni
- 16:00 nieodpłatne zwiedzanie Piwnicy Świdnickiej oraz Browaru dla wszystkich chętnych
- 17:00 piwne zawody z nagrodami oraz wybór najlepiej przebranej pary (Piwny Król i Królowa)
- 18:00 koncert zespołu Dziwoludy oraz potańcówka w średniowiecznym klimacie
Wstęp wolny – wszystkich gości organizatorzy zachęcają do przebrania się w historyczne stroje – najciekawiej przebrana para otrzyma tytuł piwnego króla i królowej oraz upominki.
- Link do wydarzenia na Facebooku: https://www.facebook.com/events/1145847909795645
- Link do fanpage’a Wrocławskiego Neptuna: https://www.facebook.com/wroclawskineptun1732
- Link do sklepu internetowego wydawnictwa Wrocławski Neptun: wroclawskineptun.pl