Jeszcze przed wakacjami, na terenach 9 placówek oświatowych, powstaną nowe ogródki warzywne. W ich tworzenie włączą się młodzi wrocławianie. To jeden z elementów unijnego projektu FoodSHIFT 2030, promującego lokalne rolnictwo i ekologiczną żywność.
W nowych ogrodach warzywnych nie zabraknie krzewów i drzew owocowych. Zioła i warzywa będą rosły przy wykorzystaniu metody upraw współrzędnych, z wykorzystaniem różnych form zagospodarowania – czasami będą to płaskie grządki, a innym razem rabaty wyniesione, czy hydroponika.
– Podpisaliśmy już umowę na tegoroczne realizacje przyszkolnych ogrodów warzywnych. Powstaną one w 9 lokalizacjach. Cieszymy się bardzo, że w tym roku z inicjatywą ich tworzenia wyszły same placówki oświatowe. To oznacza, że nasze działania zdobywają coraz większą popularność. Projekty są gotowe i w najbliższych tygodniach przystępujemy do działania – zapowiada Małgorzata Brykarz, dyrektorka Wydziału Klimatu i Energii.
Nie zabraknie również donic z kwiatami i kompostowników. Zagospodarowane będą również wody opadowe – na przykład z pomocą beczek na deszczówkę. Wszystko po to, by z jednej strony zazieleniać przestrzeń oraz korzystać z potencjału przyszkolnych podwórek, a z drugiej strony – edukować:
– W ciągu najbliższych tygodni będziemy mieli piękny, zadrzewiony i zakrzewiony ogródek warzywny. W kastrach dzieci posadzą warzywa i zioła. Będzie wisząca pergola z ogórkami lub pomidorami, będzie również pięknie zakręcony skalniak z roślinami. Pojawią się wiśnie, śliwy, a nawet krzaki porzeczki, maliny i borówki. Pod koniec maja będziemy mogli zaczynać sianie. Wesprą nas rodzice, którzy przyniosą nasiona oraz sadzonki – mówi Marzena Terka, dyrektorka Przedszkola „Mały Piekarczyk” nr 74.
Gdzie powstaną nowe ogrody warzywne?
- Przedszkole nr 59, ul. Narcyzowa 6
- Zespół Szkolno Przedszkolny nr 14, ul. Dębicka 31
- Przedszkole nr 74, ul. Krzywa 3
- Szkoła Podstawowa nr 108, ul. B. Chrobrego 3
- Przedszkole nr 149, ul. Obornicka 21
- Szkoła Podstawowa nr 12, ul. Janiszewskiego 14
- Szkoła Podstawowa nr 64, ul. Wojszycka 1
- Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 23, ul. Przedwiośnie 47
- Liceum Ogólnokształcące nr VI, ul. Hutnicza 45
Łączny koszt ich powstania to prawie 240 tysięcy złotych. Warto dodać, że w latach 2020-2022 podobne ogródki powstały w 11 placówkach oświatowych, a łączny koszt ich utworzenia to ponad 305 tys. złotych.
Czym jest FoodSHIFT 2030?
FoodSHIFT 2030 promuje lokalne rolnictwo, ekologiczną i zdrową żywność, ale również skraca dystans pomiędzy producentami i konsumentami. Projekt jest realizowany w dziewięciu europejskich ośrodkach, m.in.: w Kopenhadze, Atenach, Barcelonie, Bari czy w Berlinie. Każde z miast skupia się na innym aspekcie dotyczącym żywności, zmian nawyków żywieniowych (promocja diety roślinnej), skrócenia łańcuchów dostaw, czy łączenia lokalnych wytwórców z odbiorcami. We Wrocławiu działania koncentrują się wokół ogrodów warzywnych w placówkach edukacyjnych oraz wspierania ogrodów społecznych i lokalnych innowatorów. Oprócz tworzenia przyszkolnych ogrodów warzywnych, w jego ramach przygotowywana jest baza miejsc, w których w przyszłości będzie można zakładać ogrody społeczne. Przeprowadzono także serię szkoleń i konsultacji z mieszkańcami.
Informacja Prasowa: Urząd Miejski Wrocławia
To nic nowego. We wrocławskich przedszkolach pracowałam od 85 roku, przy każdej placówce był ogródek warzywny. Dzieci same dbały o rośliny. W zasadzie to dobrze że miasto do tego wraca