Wraz z nadejściem jesieni Restauracja i Bar CRAFT wprowadzają nowe menu. Będą one komponowane z produktów pochodzących przede wszystkim z lokalnych, dolnośląskich upraw, ferm i manufaktur.
Miksologowie i Szef Kuchni CRAFT zabiorą swoich gości w niezapomnianą podróż przez jesienne zapachy i smaki. Gdy liście zmieniają kolory, a jesień otula wrocławski Ostrów Tumski, wprowadzamy nowe menu w Restauracji CRAFT. Począwszy od sekcji Baru CRAFT, nasz zespół kreatywnych miksologów połączył siły, by za pomocą magicznej różdżki opracować najbardziej intrygującą interpretację nowej jesiennej karty koktajli.
W nowym menu baru smaki i składniki każdej kreacji są przedstawione w odpowiednich kolorach. Oznacza to na przykład ciepłe, cięższe koktajle o leśnych i pikantnych smakach, które prezentować będą ciemniejsze kolory w menu. Miksologowie CRAFT, na czele z Krystianem Jajdelskim, skupią się na produktach rodzimych i rzemieślniczych, dostępnych głównie w sezonie jesienno-zimowym. Będą to na przykład różne odmiany owoców leśnych, orzechów, śliwek, a nawet grzybów, ale też sporo zimowych przypraw. Te składniki będą również obecne w różnorodnych przetworach, np. dżemach, syropach, tynkturach.
Menu i jego zawartość zostaną przedstawione w postaci ośmiu do dziesięciu nieregularnych wzorów pędzli, w różnych kolorach, na których zostaną zapisane składniki i profil smakowy. Każdy kolor będzie pasował do profilu smakowego i stylu koktajlu – mówi Krzysztof Musielak, CRAFT Restaurant Manager.
I dodaje: W ten sposób podchodzimy do radości i wrażeń z degustacji koktajli w nowy i rzadko spotykany sposób. Ta przygoda nie tylko zwiększa poziom satysfakcji, ale także ma aspekt edukacyjny. Da możliwość zanurzenia się w nowy świat tworzenia drinków, historię ich składników i finalnego produktu. Wyselekcjonowane i spersonalizowane typy koktajli, które skupią cały proces tworzenia, z pewnością dodadzą szczególnego charakteru przy kolejnej wizycie w CRAFT Bar. Jak mówi Krzysztof Musielak miksologia sensoryczna to jedna z pasji marki MGallery Hotel Collection. To połączenie smaków i zapachów, które uosabiają niepowtarzalny i wyjątkowy charakter hotelu. Tutaj nawiązuje on do lokalizacji Restauracji CRAFT, w The Bridge Wroclaw MGallery, przy Placu Katedralnym 8 we Wrocławiu.
Oprócz menu CRAFT Bar, mamy również przyjemność zaprosić Państwa do spróbowania naszego nowego jesienno-zimowego menu Restauracji CRAFT a’la carté. Szef Kuchni Restauracji, Szymon Sierant i jego zespół, zebrali dawne przepisy i przekształcili je w nowe kreacje „CRAFT style”. To kontynuacja naszego wkładu we wspieranie i współpracę z lokalnymi producentami tylko najlepszych składników dań. Produkty zostały starannie wybrane przez Szefa Kuchni Szymona Sieranta. Wszystkie, zgodnie z tradycją Restauracji CRAFT są przez niego i jego zespół traktowane w sposób szczególny, dzięki czemu powstają z nich smakowe dzieła sztuki.
Jedna z głównych atrakcji nowego menu to słynne już churros z Emil Grana i jalapeño. To delikatny, miękki i kremowy pączek posypany płatkami sera Emil Grana i dodający nutę papryczki jalapeño nadającej mu wyrazistości. W nowym menu pozostaną świetnie znane już przez naszych gości przysmaki, takie jak tatar wołowy, a dopełnieniem będą kolejne kreacje – macerowany halibut z maślanką i porem, a także pyszny tost z rostbefem, karmelizowaną cebulą i hiszpańskim aioli. Wśród klasyków restauracji znajdzie się dojrzewająca na sucho wołowina z Pniew, obok szerokiej gamy dodatków, w tym brukselki w sosie XO czy pieczonych ziemniaków z crème fraiche i chorizo. W głównej części menu znajdziemy starannie wyselekcjonowanego dorsza w połączeniu z kawiorem Avruga, a także jesienne klasyki, takie jak mięso z daniela z pasternakiem i jagodami jałowca oraz kapustę czarną z grzybowym consomme i czarnym czosnkiem, dla tych, którzy wolą opcję wegetariańską.
W słodkiej sekcji menu zaprezentujemy zimowy smak, reprezentowany przez delikatną bułeczkę z buerre noisette i gruszką, a dla wielbicieli czekolady polecamy wykwintne nemezis z domową kruszonką CRAFT otuloną ajerkoniakiem Mr. Black.
- W związku z wprowadzeniem przez rząd kolejnych obostrzeń dotyczących działalności restauracji, wybrane opcje menu będą dostępne dla gości hotelowych, a także na wynos. Niebawem uruchomimy kolejne koncepty, m.in. CRAFT Piekarnię. Na stronie crafterestauracja.pl można zakupić vouchery do restauracji.