Polacy pokochali odkrywanie różnorodności kulinarnej w najlepszych restauracjach i – jak nigdy wcześniej – pragną dzielić się kulinarnymi przeżyciami z bliskimi.
Dowodem na to jest rekordowe, niemal 200 tysięcy Foodies, którzy spotykali się przy restauracyjnych stołach podczas jesiennych Festiwali RestaurantWeek®! Wszyscy Goście mogli oceniać popisowe dania, obsługę i atmosferę w ramach największego Plebiscytu restauracyjnego w Polsce. W klasyfikacji ogólnej na podium znalazły się kolejno Giro Krakowska 182 (Wrocław), BelleVue (Szczecin) oraz Heksagon 2.0 (Łódź).
- Momentów nie brakowało
Rok Foodies trwa w najlepsze! A 21. edycję RestaurantWeek® Goście i restauratorzy zamykają z kolejnymi rekordami. Jak się okazuje, polscy Foodies to prawdziwi entuzjaści jedzenia, którzy uwielbiają odkrywać różnorodne kuchnie, próbować nowych potraw i dzielić się swoimi przeżyciami z innymi. Dowodem na to jest kolejna rekordowa frekwencja podczas Festiwalu. Przy stołach w ponad 400 najlepszych restauracjach, w 13 największych aglomeracjach w całej Polsce, zasiadło dokładnie 170 662 Gości! 14 322 Foodies zjadło natomiast popisowe śniadania w top restauracjach podczas Festiwalu towarzyszącego – BreakfastWeek, a 10 826 odkryło czeską odsłonę RestaurantWeek® w Pradze i w Brnie.
Zainteresowanie RestaurantWeek® po raz kolejny znacząco przerosło wszelkie oczekiwania. Kolejny rok z rzędu Polacy tłumnie chcieli doświadczać, odkrywać i celebrować smakowite momenty z Bliskimi. Już teraz nie możemy się doczekać, by zaskoczyć kulinarnych odkrywców niezapomnianymi momentami za rok! Tym bardziej, że w 2025 roku będziemy celebrować okrągły, 10. jubileusz RestaurantWeek® – zaznacza współorganizatorka Festiwalu Paulina Piwko.
Znaczący wpływ na popularność Festiwalu miała liczba restauracji, które wzięły udział w jesiennej edycji. Prawie 20% z nich to festiwalowe debiuty, które biły rekordy rezerwacji i przeżyły prawdziwe oblężenie Gości. Wśród nich znalazły się m.in.: wrocławskie Bistro Grand, Trattoria Siesta Nuova, Peruwiana, Le Gosse oraz The Capist.
- Plebiscyt Gości RestaurantWeek®
Plebiscyt Gości RestaurantWeek® jest największym plebiscytem restauracyjnym w Polsce, w którym o nagrodach decydują nie eksperci, lecz Goście – aktywni amatorzy restauracyjnych doświadczeń i autorskiej kuchni. Oceniają oni restauracje w pięciu kategoriach – przystawka, danie główne, deser, obsługa oraz atmosfera. Wybierają też najlepszy debiut oraz najpopularniejszą restaurację. W tej najbardziej obiektywnej platformie oceny restauracji w Polsce, nagrody i wyróżnienia otrzymało tym razem ponad 100 restauracji.
Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości RestaurantWeek® została wrocławska restauracja Giro Krakowska 182.
Na drugim miejscu znalazło się szczecińskie BelleVue, a podium zamknął łódzki Heksagon 2.0. Zaszczytne miano najpopularniejszej restauracji w Polsce także trafiło do Wrocławia – nagroda przypadło Bistro Grand. Oprócz uznania ze strony Gości restauracje otrzymają również atrakcyjne nagrody. Lipton nagrodzi zwycięzców zapasem herbat, Alpro przekaże napoje roślinne, a Martini wyposaży w produkty swojej marki. O wysokozasięgowe publikacje na temat zwycięskich restauracji zadbają m.in.: Twój Styl, Wirtualna Polska, Szef Kuchni, Goingapp.pl, Papaja.pl, Horecaline.pl, FoodService24.pl, Horecanet.pl oraz portal Food&Design.
Oto najlepsze restauracje w jesiennej edycji RestaurantWeek® w kategoriach ogólnopolskich:
- I MIEJSCE W POLSCE: Giro Krakowska 182 (Wrocław)
- II MIEJSCE W POLSCE: BelleVue (Szczecin)
- III MIEJSCE W POLSCE: Heksagon 2.0 (Łódź)
Ponadto:
- NAJLEPSZA PRZYSTAWKA W POLSCE: Wina dajcie (Rzeszów)
- NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE W POLSCE: Warszawa Wschodnia by Mateusz Gessler (Warszawa)
- NAJLEPSZY DESER W POLSCE: BelleVue (Szczecin)
- NAJLEPSZA ATMOSFERA W POLSCE: Der Elefant (Warszawa)
- NAJLEPSZA OBSŁUGA W POLSCE: Giro Krakowska 182 (Wrocław)
- NAJLEPSZY DEBIUT W POLSCE: BelleVue (Szczecin)
- NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA W POLSCE: Bistro Grand w Hotelu Grand City **** (Wrocław)
Najlepsze restauracje w jesiennej edycji RestaurantWeek® w rankingu wrocławskim:
- I MIEJSCE: Giro Krakowska 182
- II MIEJSCE: Trattoria Siesta Nuova
- III MIEJSCE: Peruwiana
Ponadto we Wrocławiu:
- NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Trattoria Siesta Nuova
- NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Forum Kulinarne
- NAJLEPSZY DESER: Giro Krakowska 182NAJLEPSZA ATMOSFERA: Peruwiana
- NAJLEPSZA OBSŁUGA: Giro Krakowska 182
- NAJLEPSZY DEBIUT: Trattoria Siesta Nuova
- NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Bistro Grand (Hotel Grand City ****)
Znane są również wyniki Plebiscytu Gości BreakfastWeek – Festiwalu Śniadań na mieście, który towarzyszył jesiennej edycji RestaurantWeek®. W jego ramach Goście wybrali m.in. najlepsze śniadanie, atmosferę i obsługę, a także najlepszy debiut i najpopularniejszą restaurację. Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości został lokal Latin Brunch ze Szczecina. Na drugim miejscu uplasowało się szczecińskie Bonjour French Bistro, a podium zamyka poznańska Nadzieja. Najpopularniejszą śniadaniową destynacją w rankingu ogólnopolskim została wrocławska Cafe Freska.
Gorąco gratulujemy wszystkim zwycięzcom i życzymy dalszych sukcesów. Pełne wyniki Plebiscytu Gości RestaurantWeek® oraz BreakfastWeek w kategoriach ogólnopolskich oraz regionalnych znajdziesz w branżowym magazynie RestaurantClub – Weekly! Bądź na bieżąco z pysznymi wiadomościami na Weekly.pl. By nie przegapić innych inicjatyw promocyjnych, kulinarnych i festiwalowych warto zapisać się na newsletter na www.RestaurantClub.pl. Rezerwacje: https://RestaurantClub.pl/ oraz https://app.rclb.pl
- Festiwal RestaurantWeek® od 10 lat łączy najlepsze, autorskie restauracje z prawie 2 mln Gości. W każdej edycji wydarzenia bierze udział ponad 400 restauracji, które przygotowują popisowe, 3-daniowe menu oraz prezent od partnera. Aktualna, jesienna edycja to zwieńczenie 10 lat odkrywania dla wszystkich foodies! Dołącz do nich i świętuj #FoodieMoments, czerpiąc radość z kulinarnych doświadczeń w najlepszych restauracjach w Polsce. Aby dowiedzieć się więcej o organizowanych Festiwalach odwiedź: https://RestaurantWeek.pl
Relacja: Agata Szczasny – Restaurant Club