Studenci z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zostali laureatami prestiżowego konkursu International Genetically Engineered Machine. Czego dotyczył konkurs i dlaczego wyróżniono na nim studentów z Wrocławia?
Studenci wpadli na pomysł wykorzystania drożdży jako filtrów powietrza, które uwolnią je od niezwykle szkodliwych dla zdrowia metali ciężkich. Na światowym rynku nie ma jeszcze filtrów wykorzystujących mikroorganizmy do oczyszczania powietrza. Projekt studentów Uniwersytetu Przyrodniczego zakłada opracowanie filtrów biologicznych opartych o modyfikowane drożdże, które pochłaniając metale ciężkie, zmieniają kolor na czerwony oraz wydzielają brzoskwiniowy zapach.
Organizatorem wydarzenia był MIT był Massachusetts Institute of Technology, czyli jedna z najlepszych i najważniejszych instytucji naukowych na świecie.
Ideą konkursu jest zaprezentowanie nowatorskich projektów przygotowanych przez zespoły studentów, w których wykorzystywane są narzędzia, jakimi dysponuje nowoczesna biologia syntetyczna, czyli dyscyplina łącząca biologię molekularną i inżynierię, tworząca sztuczne systemy biologiczne wzorowane na naturalnych – podaje uczelnia w swoich materiałach prasowych.
Wrocławski zespół był jedyną polską drużyną na tegorocznym konkursie. Z 340 formacji naukowych z całego świata, wrocławscy studenci zajęli trzecie miejsce. Opiekunem grupy jest prof. Zbigniew Lazar. Prototyp czujnika jest już gotowy i będzie zaadaptowany do instalacji w mieszkaniach. W tym momencie trwają pracę nad stworzeniem filtra, który wyłapie i zneutralizuje metale ciężkie z powietrza.