Już 29 kwietnia startuje „Restauracja FTT” stojąca pod znakiem kuchni sadu i ogrodu. Jest ona efektem działań FTT, Wrocławskiego Domu Literatury oraz Fundacji Olgi Tokarczuk i to właśnie siedzibie tej ostatniej, czyli w dawnej willi Karpowicza przy ul. Krzyckiej 29, lokal zostanie otwarty. Co dokładnie oznacza „kuchnia sadu i ogrodu”?
Dania z boczniakami, kotlety z kalafiora, ogólnie dania roślinne czy lody rzemieślnicze. Do tego szeroki wybór napojów w tym alkoholi jak cydr czy różowe friezzante z kranu. Na tego typu aromatycznej, roślinnej kuchni bazować będzie nowa wrocławska knajpa. Ogród będzie też ważną częścią wystroju tego miejsca. Powstała już bowiem przeszklona oranżeria z widokiem na kwitnącą roślinność, pośród której goście będą mogli delektować się jedzeniem. Szefem kuchni będzie Michał Czekajło, były uczestnik programu telewizyjnego „Top Chef”.
Restauracja pomieścić ma 50 gości w środku oraz aż 60 na zewnątrz. Nie będzie też żadnego problemu z przyjściem wraz ze zwierzęciem domowym. Otwarcie już w sobotę 29 kwietnia. Lokal czynny będzie codziennie od 9:00 do 21:00 za wyjątkiem soboty, gdy pozostanie otwarta do 22:00.