Wrocławskie Fakty

WIDEO

WYWIAD

FELIETON

POLITYKA

KONTAKT

SZUKAJ

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Aktualności
    • Wrocław
    • Dolny Śląsk
  • Polityka
  • Na sygnale
  • Wrocławskie Fakty TV
  • Sport
  • Kultura
  • Komunikacja i Rozkład Jazdy
  • Zdrowie
Wrocławskie Fakty
  • Aktualności
    • Wrocław
    • Dolny Śląsk
  • Polityka
  • Na sygnale
  • Wrocławskie Fakty TV
  • Sport
  • Kultura
  • Komunikacja i Rozkład Jazdy
  • Zdrowie
Wrocławskie Fakty
Home Biznes

Mistrz Kulinarnego Grand Prix Wrocławia 2024 – kto nim jest? [FOTO]

KK przez KK
10 października 2024
w Biznes, Wiadomości, Wrocław
0
Mistrz Kulinarnego Grand

Kulinarne Grand Prix Wrocławia rozstrzygnięte. Międzynarodowy Konkurs Kulinarny dla szefów kuchni „Kulinarne Grand Prix Wrocławia 2024” jest zwieńczeniem rywalizacji kucharzy działających w stolicy Dolnego Śląska. Jego ideą jest promowanie kunsztu kulinarnego wrocławskich kucharzy oraz wyrobów regionalnych w miejscowej kuchni.

W konkursie wzięło udział 14 szefów kuchni, pracujących zawodowo w restauracjach oraz hotelach na terenie Wrocławia. Do ścisłego finału zakwalifikowały się cztery osoby: Łukasz Budzik (Restauracja Między Mostami), Yassin Bugajny (Restauracja Wierzbowa 15), Wojciech Janowicz (Campo Modern Grill), Volodymyr Savczenko (Restauracja Tarasowa). Każdy z szefów kuchni przygotował w swojej restauracji autorskie danie główne z wykorzystaniem produktów lokalnych, co było jednym z warunków współzawodnictwa. Jury oceniło te propozycje – biorąc pod uwagę jakość, walory smakowe a także sposób i styl podania. Najlepszym szefem kuchni tegorocznej edycji a tym samym tytuł „Mistrza Kulinarnego Grand Prix Wrocławia 2024” otrzymał Łukasz Budzik z restauracji „Między Mostami”. W nagrodę pojedzie na dwutygodniowy staż w restauracji z czerwoną i zieloną gwiazdką Michelin w Sztokholmie.

Kucharze, którzy zakwalifikowali się do finału mieli przede wszystkim przygotować lokalny produkt – pstrąga. Każdy jednak zaskoczył jury, dodając przystawki, sałatki, desery. Jury musiało poradzić sobie z taką ilością jedzenia we wszystkich czterech restauracjach – mówi prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu Maciej Dobrzyniecki.

 

W skład konkursowego jury weszli renomowani eksperci kulinarni. Przewodniczącym jury został prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu Maciej Dobrzyniecki. Najlepsze wrocławskie dania oceniali także Jonas Langerström – szef kuchni i właściciel restauracji z gwiazdką Michelin, a także Adam Pawłowski – międzynarodowy sommelier oraz autor książek kulinarnych. W jury zasiedli ponadto przedstawiciele miasta – wiceprezydent Wrocławia Jakub Mazur oraz prezes Wrocławskiej Organizacji Turystycznej Alfred Wagner.

Wrocław zdobywa coraz większe uznanie na arenie międzynarodowej dzięki dynamicznie rozwijającej się scenie kulinarnej. Lokalne restauracje i szefowie kuchni, którzy zdobywają nagrody i wyróżnienia, przyczyniają się do budowania wizerunku Wrocławia jako destynacji atrakcyjnej nie tylko pod względem kulturowym, ale i kulinarnym – podkreśla dyrektor biura rozwoju gospodarczego Urzędu Miejskiego Wrocławia Małgorzata Golak.

 

Mistrz Kulinarnego Grand




Zwycięzca konkursu otrzymał w nagrodę dwutygodniowy staż w restauracji Etoille w Sztokholmie, wyróżnionej jedną czerwoną gwiazdką przewodnika Michelin i jedną zieloną gwiazdką Michelin. Jej fundatorem jest Gmina Wrocław. Natomiast zdobywcy drugiego (Yassin Bugajny, Restauracja Wierzbowa 15) i trzeciego miejsca (Wojciech Janowicz z Campo Modern Grill) uzyskali tytuły „Wicemistrza Kulinarnego Grand Prix Wrocławia 2024” oraz nagrody pieniężne – odpowiednio 4 i 3 tys. zł. Natomiast wyróżnienie i 2 tys. zł otrzymał Volodymyr Savczenko z Restauracji Tarasowa. Nagrody pieniężne ufundowała Wrocławska Organizacja Turystyczna – partner konkursu.

Mocną stroną wrocławskiej gastronomii jest wielokulturowość wynikająca z historii naszego miasta a jednocześnie lokalna kuchnia w nowoczesnej odsłonie. Coraz więcej wrocławskich restauracji, z czego się ogromnie cieszę, kładzie nacisk na wykorzystanie charakterystycznych produktów lokalnych oraz oferowanie dań sezonowych, co odpowiada na rosnące zapotrzebowanie na zrównoważoną gastronomię – mówi dyrektor departamentu strategii i zrównoważonego rozwoju Urzędu Miejskiego Wrocławia Katarzyna Szymczak-Pomianowska.

 


Poprzez: UM Wrocław
Tagi: bizneskreatywność
UdostępnijUdostępnijUdostępnij
Poprzedni wpis

Kosmos na Orbicie – jesienne targi minerałów we Wrocławiu

Następny wpis

Bezpłatne badania cytologiczne dla wrocławianek – trwa Różowy Październik

Następny wpis
Bezpłatne badania cytologiczne

Bezpłatne badania cytologiczne dla wrocławianek – trwa Różowy Październik

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz jeszcze

  • Najnowsze
  • Komentowane
  • Popularne
Wybaczyć żeby odzyskać siebie

Wybaczyć, żeby odzyskać siebie – metoda Tippinga – radykalne wybaczanie w praktyce

30 maja 2025
Startuje Hubi Cup 2025

Startuje Hubi Cup 2025 – Wrocław gości czołówkę polskich tenisistów do lat 12

30 maja 2025
Dzień Dziecka to emocje

Dzień Dziecka to emocje – zapraszamy do Krainy Wartości

30 maja 2025
Dzień rodzicielstwa (Zdjęcie w tle na Facebooka) - Dzień rodzicielstwa tło wydarzenia

Dzień Rodzicielstwa Zastępczego – to nie tylko święto

30 maja 2025
Jego elementy przypominają rusztowanie. Ciekawy pomysł architektów, ale i historia nowodworskiego kościoła

Jego elementy przypominają rusztowanie. Ciekawy pomysł architektów, ale i historia nowodworskiego kościoła

1
Frida premiera baletowa

„Frida” – premiera baletowa w Operze Wrocławskiej

6 czerwca 2025
Pływalnia Letnia Orbita otwiera

Pływalnia Letnia Orbita otwiera sezon

6 czerwca 2025
Ketija Vihmane dołącza do Ślęzy

Ketija Vihmane dołącza do Ślęzy

6 czerwca 2025
Na Tarczyński Arenie Wrocław

Na Tarczyński Arenie Wrocław będzie się działo przez cały czerwiec

6 czerwca 2025

Reklama

timcatering katering

Ostatnie aktualności

Frida premiera baletowa
Kultura

„Frida” – premiera baletowa w Operze Wrocławskiej

6 czerwca 2025
Pływalnia Letnia Orbita otwiera
Inne

Pływalnia Letnia Orbita otwiera sezon

6 czerwca 2025
Ketija Vihmane dołącza do Ślęzy
Sport

Ketija Vihmane dołącza do Ślęzy

6 czerwca 2025
Na Tarczyński Arenie Wrocław
Biznes

Na Tarczyński Arenie Wrocław będzie się działo przez cały czerwiec

6 czerwca 2025
Kolejny weekend z Wrocławskimi
Komunikacja i Rozkład Jazdy

Kolejny weekend z Wrocławskimi Liniami Turystycznymi – historyczne pojazdy znów na trasach

5 czerwca 2025
Czas na futbolowe emocje
Sport

Czas na futbolowe emocje – Panthers Wrocław podejmą Prague Lions Stadionie Olimpijskim

5 czerwca 2025

WrocławskieFakty.pl - wiarygodne informacje z Wrocławia i regionu. Sprawdzone fakty i opinie.

Social Media

Polityka prywatności
Kontakt

Kategorie

  • Biznes
  • Blisko Wrocławia
  • Długołęka
  • Dolny Śląsk
  • Dzieje się
  • Edukacja
  • Felieton
  • Handel
  • Inne
  • Komunikacja i Rozkład Jazdy
  • Kultura
  • Na sygnale
  • Oświadczenie
  • Polityka
  • Rozkład Jazdy
  • Sport
  • Syców
  • Ważne
  • Wiadomości
  • Wideo/Galerie
  • Wrocław
  • Wywiad
  • Zdrowie

Ostatnie aktualności

Frida premiera baletowa

„Frida” – premiera baletowa w Operze Wrocławskiej

6 czerwca 2025
Pływalnia Letnia Orbita otwiera

Pływalnia Letnia Orbita otwiera sezon

6 czerwca 2025
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Aktualności
    • Wrocław
    • Dolny Śląsk
  • Polityka
  • Na sygnale
  • Wrocławskie Fakty TV
  • Sport
  • Kultura
  • Komunikacja i Rozkład Jazdy
  • Zdrowie

© 2022 WroclawskieFakty.pl

Drogi użytkowniku
Po zapoznaniu się z niniejszą informacją, poprzez kliknięcie na „Przejdź do serwisu” lub zamknięcie tego okna zgadzasz się na to, aby Twoje dane osobowe były przetwarzane
w taki sposób jaki został omówiony w regulaminie oraz niniejszej polityce (https://wroclawskiefakty.pl/polityka-prywatnosci)

PRZEJDŹ DO SERWISU
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
SAVE & ACCEPT