Kulinarne Grand Prix Wrocławia rozstrzygnięte. Międzynarodowy Konkurs Kulinarny dla szefów kuchni „Kulinarne Grand Prix Wrocławia 2024” jest zwieńczeniem rywalizacji kucharzy działających w stolicy Dolnego Śląska. Jego ideą jest promowanie kunsztu kulinarnego wrocławskich kucharzy oraz wyrobów regionalnych w miejscowej kuchni.
W konkursie wzięło udział 14 szefów kuchni, pracujących zawodowo w restauracjach oraz hotelach na terenie Wrocławia. Do ścisłego finału zakwalifikowały się cztery osoby: Łukasz Budzik (Restauracja Między Mostami), Yassin Bugajny (Restauracja Wierzbowa 15), Wojciech Janowicz (Campo Modern Grill), Volodymyr Savczenko (Restauracja Tarasowa). Każdy z szefów kuchni przygotował w swojej restauracji autorskie danie główne z wykorzystaniem produktów lokalnych, co było jednym z warunków współzawodnictwa. Jury oceniło te propozycje – biorąc pod uwagę jakość, walory smakowe a także sposób i styl podania. Najlepszym szefem kuchni tegorocznej edycji a tym samym tytuł „Mistrza Kulinarnego Grand Prix Wrocławia 2024” otrzymał Łukasz Budzik z restauracji „Między Mostami”. W nagrodę pojedzie na dwutygodniowy staż w restauracji z czerwoną i zieloną gwiazdką Michelin w Sztokholmie.
Kucharze, którzy zakwalifikowali się do finału mieli przede wszystkim przygotować lokalny produkt – pstrąga. Każdy jednak zaskoczył jury, dodając przystawki, sałatki, desery. Jury musiało poradzić sobie z taką ilością jedzenia we wszystkich czterech restauracjach – mówi prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu Maciej Dobrzyniecki.
W skład konkursowego jury weszli renomowani eksperci kulinarni. Przewodniczącym jury został prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu Maciej Dobrzyniecki. Najlepsze wrocławskie dania oceniali także Jonas Langerström – szef kuchni i właściciel restauracji z gwiazdką Michelin, a także Adam Pawłowski – międzynarodowy sommelier oraz autor książek kulinarnych. W jury zasiedli ponadto przedstawiciele miasta – wiceprezydent Wrocławia Jakub Mazur oraz prezes Wrocławskiej Organizacji Turystycznej Alfred Wagner.
Wrocław zdobywa coraz większe uznanie na arenie międzynarodowej dzięki dynamicznie rozwijającej się scenie kulinarnej. Lokalne restauracje i szefowie kuchni, którzy zdobywają nagrody i wyróżnienia, przyczyniają się do budowania wizerunku Wrocławia jako destynacji atrakcyjnej nie tylko pod względem kulturowym, ale i kulinarnym – podkreśla dyrektor biura rozwoju gospodarczego Urzędu Miejskiego Wrocławia Małgorzata Golak.
Zwycięzca konkursu otrzymał w nagrodę dwutygodniowy staż w restauracji Etoille w Sztokholmie, wyróżnionej jedną czerwoną gwiazdką przewodnika Michelin i jedną zieloną gwiazdką Michelin. Jej fundatorem jest Gmina Wrocław. Natomiast zdobywcy drugiego (Yassin Bugajny, Restauracja Wierzbowa 15) i trzeciego miejsca (Wojciech Janowicz z Campo Modern Grill) uzyskali tytuły „Wicemistrza Kulinarnego Grand Prix Wrocławia 2024” oraz nagrody pieniężne – odpowiednio 4 i 3 tys. zł. Natomiast wyróżnienie i 2 tys. zł otrzymał Volodymyr Savczenko z Restauracji Tarasowa. Nagrody pieniężne ufundowała Wrocławska Organizacja Turystyczna – partner konkursu.
Mocną stroną wrocławskiej gastronomii jest wielokulturowość wynikająca z historii naszego miasta a jednocześnie lokalna kuchnia w nowoczesnej odsłonie. Coraz więcej wrocławskich restauracji, z czego się ogromnie cieszę, kładzie nacisk na wykorzystanie charakterystycznych produktów lokalnych oraz oferowanie dań sezonowych, co odpowiada na rosnące zapotrzebowanie na zrównoważoną gastronomię – mówi dyrektor departamentu strategii i zrównoważonego rozwoju Urzędu Miejskiego Wrocławia Katarzyna Szymczak-Pomianowska.
Poprzez: UM Wrocław