Blisko 100 kg miodu, 34 kg przyprawy do piernika i 27 kg czekolady oraz niezliczone kilogramy cukrowych posypek, perełek i wiórek czekoladowych – tyle zużyto do wybudowania Miasta z Piernika. Można je już podziwiać we wrocławskim Kolejkowie. Cała konstrukcja to 1,2 tony piernikowego ciasta.
To jedyna tego typu makieta nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Stanowi świąteczną część ekspozycji Kolejkowa. Składa się na nią niemal 300 domów, w tym wrocławski ratusz z otaczającymi go kamienicami, kościół oraz zamek. Pośród nich przejeżdżają słodkie, czekoladowe pociągi. Wszystko to rozświetlone jest dyskretnym blaskiem lampek i śniegiem. Całość zajmuje powierzchnię 100 metrów kwadratowych.
Prace projektowe nad piernikowym miastem rozpoczęły się już latem, a sama budowa słodkiej makiety ruszyła na początku października.
– Wymagało to wiele cierpliwości, dokładności i, jak w przypadku każdego wypieku, serca – twierdzi Jakub Paczyński, pomysłodawca Kolejkowa. – Dla uszanowania tradycyjnego kunsztu piekarniczego każdy element wypiekaliśmy w wielkich formatach, a następnie odpowiednio wycinaliśmy. To było warte końcowego efektu – dodaje.
Miasto z Piernika można podziwiać w stałych godzinach otwarcia Kolejkowa, od 25 listopada br. do końca lutego 2022 r. Jak twierdzą pomysłodawcy wystawy, po jej zamknięciu, odbędzie się wielka piernikowa uczta.