zdjęcia: Tomasz Hołod/www.wroclaw.pl

Blisko 100 kg miodu, 34 kg przyprawy do piernika i 27 kg czekolady oraz niezliczone kilogramy cukrowych posypek, perełek i wiórek czekoladowych – tyle zużyto do wybudowania Miasta z Piernika. Można je już podziwiać we wrocławskim Kolejkowie. Cała konstrukcja to 1,2 tony piernikowego ciasta.

To jedyna tego typu makieta nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Stanowi świąteczną część ekspozycji Kolejkowa. Składa się na nią niemal 300 domów, w tym wrocławski ratusz z otaczającymi go kamienicami, kościół oraz zamek. Pośród nich przejeżdżają słodkie, czekoladowe pociągi. Wszystko to rozświetlone jest dyskretnym blaskiem lampek i śniegiem. Całość zajmuje powierzchnię 100 metrów kwadratowych.

Prace projektowe nad piernikowym miastem rozpoczęły się już latem, a sama budowa słodkiej makiety ruszyła na początku października.

– Wymagało to wiele cierpliwości, dokładności i, jak w przypadku każdego wypieku, serca – twierdzi Jakub Paczyński, pomysłodawca Kolejkowa. – Dla uszanowania tradycyjnego kunsztu piekarniczego każdy element wypiekaliśmy w wielkich formatach, a następnie odpowiednio wycinaliśmy. To było warte końcowego efektu – dodaje.

Miasto z Piernika można podziwiać w stałych godzinach otwarcia Kolejkowa, od 25 listopada br. do końca lutego 2022 r. Jak twierdzą pomysłodawcy wystawy, po jej zamknięciu, odbędzie się wielka piernikowa uczta.

Wiemy, kiedy spadnie pierwszy śnieg! Czy się utrzyma na długo?

Poprzedni artykuł

26 735 nowych i potwierdzonych przypadków COVID-19

Następny artykuł

Możesz także polubić

Komentarze

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.