Wyjątkowość architektoniczna obiektu sprawiła, że do projektowania zaangażowana jest warszawska „Grupa 5 Architekci”, która specjalizuje się w modernizowaniu istniejących i trudnych do adaptacji obiektów – mówią o swoim przedsięwzięciu inwestorzy planujący przekształcenie budynku niegdysiejszej piekarni „Mamut” w akademik i hotel.
Przebudowa i rozbudowa zabytkowego kompleksu nieistniejącej już piekarni „Mamut” przy ul. Henryka Sienkiewicza właśnie ma się zacząć. Kryzys epidemiczny może skomplikować fizyczną realizację ambitnego planu, ale nie ma sygnałów, aby inwestycja miała być zatrzymana. Plac budowy objął wiodący wykonawca, czyli firma Erbud, teren jest już ogrodzony i ruszają prace budowlane. Planowana powierzchnia użytkowa całego kompleksu wyniesie ok. 45 tys.m.kw. Termin oddania do użytku to połowa 2022 r.
W postindustrialnych bryłach dawnej i jakże znanej piekarni powstanie dom studencki BaseCamp. Przy nim stanąć ma zupełnie nowy hotel. Projektanci z pracowni „Grupa 5 Architekci” ujawnili nieco z detali koncepcji mających powstać obiektów. Projekt obejmuje renowację i adaptację dwóch zachowanych budynków, obiektów objętych ochroną konserwatora: dawnego Magazynu Mąki od strony ul. Sienkiewicza oraz dawnej Piekarni w głębi działki wraz z łącznikiem między tymi budynkami.
Historyczne budynki, będące częścią domu studenckiego uzupełnione są zespołem nowo projektowanych skrzydeł tworzących zabudowę całego kwartału miasta: domu studenckiego od strony południowej, wschodniej i północnej oraz hotelu od strony zachodniej – napisali na profilu społecznościowym.
W budynkach historycznych mieścić się będą zarówno pokoje studenckie, jak i szeroki wachlarz przestrzeni wspólnych o różnorodnym przeznaczeniu. Nowe skrzydła mają mieć siedem kondygnacji nadziemnych z pokojami studenckimi i hotelowe oraz docelowo dwie kondygnacje podziemne mieszczące garaż oraz pomieszczenia pomocnicze i techniczne.
Główne wejście do domu studenckiego zlokalizowane będzie od strony ul. Henryka Sienkiewicza. Lobby i recepcja znajdą się w planie dawnej hali rozładunkowej w budynku magazynu mąki. Całość ma oferować prawie 800 pokoi studenckich oraz ok. 240 pokoi hotelowych. Na parterze będzie też kawiarnia oraz klub fitness w nowo projektowanym skrzydle wschodnim.
FOTO: Grupa 5 Architekci – Facebook