Po raz pierwszy będziemy wyłaniali najlepszego wrocławskiego szefa kuchni. Cel: znaleźć tego, który potrafi przygotować najlepsze danie z użyciem wskazanych produktów z Dolnego Śląska.
Nagrodą główną jest staż w restauracji z gwiazdkami Michelin. Rusza konkurs pod patronatem prezydenta miasta Jacka Sutryka – termin nadsyłania zgłoszeń upływa 6 września 2024. W konkursie mogą wziąć udział szefowie kuchni, którzy pracują zawodowo w restauracjach i hotelach na terenie Wrocławia. Uroczyste wręczenie nagród przez prezydenta Wrocławia i szefa Akademii Gastronomicznej w Polsce odbędzie się 8 października w Starym Ratuszu. Nagroda główna to dwutygodniowy staż w restauracji wyróżnionej jedną czerwoną i jedną zieloną gwiazdką Michelin w Sztokholmie. Fundatorem jest Gmina Wrocław. Za drugie i trzecie miejsce przewidujemy nagrody pieniężne – odpowiednio 4 i 3 tys. złotych netto, które ufundowała Wrocławska Organizacja Turystyczna – partner konkursu.
Chcemy budować pozycję Wrocławia jako miasta, które oferuje nie tylko piękne zabytki i atrakcje turystyczne. Także jako miejsca, gdzie można zjeść niebanalnie, smacznie oraz w oparciu o charakterystyczne produkty regionalne. Nasi szefowie kuchni coraz odważniej sięgają po lokalne marki, które przez blisko osiemdziesiąt lat od wymiany ludności na Dolnym Śląsku zdążyły się już nieźle wykształcić. Szukają jednak inspiracji również w starszych przepisach i wydobywają zapomniane smaki. Wrocław i region pod względem kulinarnym ma naprawdę wiele do zaoferowania – mówi prezydent Wrocławia Jacek Sutryk.
Uczestnicy przygotują jedno autorskie danie główne na bazie co najmniej jednego produktu regionalnego z kategorii: szparagi, sery, kiszonki, pstrąg kłodzki, miody, ślimaki, wina. Użycie więcej niż jednego produktu regionalnego będzie dodatkowo punktowane. Jednocześnie taki składnik nie może być elementem dekoracyjnym – musi być wkomponowany w potrawę.
Zgłaszać się można do 6 września. Danie w formularzu zgłoszeniowym musi zostać opisane (włącznie ze sposobem przygotowania) i sfotografowane. Na podstawie nadesłanych formularzy zgłoszeniowych jury najpóźniej 23 września wybierze trzy najlepsze propozycje. Ich autorzy będą przygotowywali w swoich macierzystych restauracjach pięć porcji zgłoszonego dania, z przystawką, deserem oraz odpowiednio dobranym alkoholem. Degustacje z udziałem jury odbędą się 8 października. Tego dnia jury ogłosi również werdykt.
Staramy się tworzyć sprzyjające warunki do rozwoju talentów kulinarnych. Nagroda w formie stażu w Sztokholmie, Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2023, łączy wiedzę o kuchni i biznesie. Liczymy, że wymiana doświadczeń z kucharzami o międzynarodowej renomie powoli jeszcze bardziej podnieść jakość wrocławskiej oferty kulinarnej – mówi Małgorzata Golak, dyrektor Biura Rozwoju Gospodarczego, pomysłodawcy i organizatora konkursu.
Dania konkursowe zostaną ocenione przez renomowanych ekspertów kulinarnych: Macieja Dobrzynieckiego (Przewodniczący jury, Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i Wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu), Jonasa Langerströma (szef kuchni i właściciel restauracji z gwiazdką Michelin) oraz Adama Pawłowskiego (międzynarodowy sommelier oraz autor książek kulinarnych). W jury zasiądą również przedstawiciele miasta oraz Wrocławskiej Organizacji Turystycznej.
- Regulamin i formularz zgłoszeniowy można znaleźć tutaj: https://bip.um.wroc.pl/artykul/376/74749/kulinarne-grand-prix-wroclawia