Kolagen to białko budulcowe, które wchodzi w skład wszystkich organizmów zwierzęcych.
To związek, który można znaleźć w tkance łącznej, a także w skórze, kościach czy w chrząstkach stawowych. To substancja niezbędna do utrzymania jędrności i elastyczności skóry, która może również pozytywnie wpływać na kondycję włosów i paznokci. Kolagen to związek niezbędny też do prawidłowego funkcjonowania układu ruchu, który jest doceniany m.in. przez osoby aktywne fizycznie.
- Kolagen – co to?
Kolagen to naturalny polimer, białko budulcowe, występujące w tkance łącznej, które można znaleźć w chrząstkach, kościach, ścięgnach, a także w mięśniach i zębach. To substancja syntetyzowana w fibroblastach, której podstawową jednostką strukturalną jest tropokolagen.
Kolagen to białko niepełnowartościowe, które stanowi ok. 30% wszystkich protein wchodzących w skład ludzkiego organizmu. To związek o niespecyficznej budowie, który w ustroju człowieka występuje w 28 różnych postaciach – kolagen typu I, który stanowi przeważający typ składnika, można znaleźć m.in. w skórze i kościach, z kolei kolagen typu II – głównie w chrząstkach, natomiast kolagen typu III – w naczyniach krwionośnych.
Białko kolagenowe może być wytwarzane w organizmie człowieka, jednak naturalna synteza substancji zmniejsza się wraz z wiekiem, na skutek procesów starzenia. Tym samym osoby starsze oraz wyróżniające się zwiększonym zapotrzebowaniem na związek powinny rozważyć dostarczanie składnika do ustroju również z zewnątrz – wraz z pożywieniem lub w formie suplementów diety.
- Źródła kolagenu w żywności
Kolagen można znaleźć w żywności, w produktach pochodzenia zwierzęcego. Za źródła składnika uznaje się m.in. kurze łapki, skóry ryb, galaretki i żelatynę, a także wywary gotowane na kościach i chrząstkach.
Produkty zawierające kolagen rzadko goszczą jednak w zdrowej i zbilansowanej diecie, ponieważ jednocześnie mogą dostarczać do ustroju znaczne ilości cholesterolu i tłuszczu. Tym samym, choć zawierają cenne składniki, nie powinny dominować w codziennym jadłospisie.
- Kolagen w suplementach diety – czy warto stosować suplementację kolagenem?
Na rynku coraz częściej można znaleźć suplementy diety zawierające kolagen, które stanowią skoncentrowane źródło pożądanej substancji. Największą popularnością wśród konsumentów cieszą się preparaty z kolagenem rybim, zwanym morskim, którego skład jest najbardziej zbliżony do kolagenu ludzkiego. Kolagen rybi stanowi przede wszystkim źródło kolagenu typu I i wyróżnia się świetną przyswajalnością. Dużym zainteresowaniem wyróżnia się jednak także kolagen wołowy, który dostarcza do ustroju przede wszystkim kolagen typu II. To związek pozbawiony charakterystycznego zapachu, który zawiera większe ilości hydroksyproliny niż inne formy składnika, co pozytywnie oddziałuje na stabilność termiczną substancji.
Kolagen występuje w postaci proszku, w kapsułkach, a także w tabletkach czy w formie wygodnych shotów. Na sklepowych półkach można znaleźć preparaty zawierające wyłącznie kolagen, a także kompleksowe suplementy diety, które oprócz białka młodości dostarczają do organizmu również inne, cenne substancje, takie jak np. witamina C, kwas hialuronowy, glukozamina czy chondroityna. To sprawia, że każdy konsument, niezależnie od potrzeb i preferencji, może znaleźć wśród dostępnych produktów suplement diety na miarę własnych oczekiwań.
- Poszukując najlepszego preparatu z kolagenem warto jednak zapoznać się z ofertą marki OstroVit (https://ostrovit.com/) – szeroki wybór produktów wysokiej jakości zawierających pożądany składnik sprawia, że wśród preparatów proponowanych przez producenta każdy konsument znajdzie odpowiedni suplement diety.
- Więcej na ten temat: https://ostrovit.com/
Poprzez: PAP MediaRoom / ostrovit.com Foto: iStock