Wrocławskie Fakty

WIDEO

WYWIAD

FELIETON

POLITYKA

KONTAKT

SZUKAJ

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Aktualności
    • Wrocław
    • Dolny Śląsk
  • Polityka
  • Na sygnale
  • Wrocławskie Fakty TV
  • Sport
  • Kultura
  • Komunikacja i Rozkład Jazdy
  • Zdrowie
Wrocławskie Fakty
  • Aktualności
    • Wrocław
    • Dolny Śląsk
  • Polityka
  • Na sygnale
  • Wrocławskie Fakty TV
  • Sport
  • Kultura
  • Komunikacja i Rozkład Jazdy
  • Zdrowie
Wrocławskie Fakty
Home Wiadomości

#KAWA – na wynos bez wyrzutów sumienia i tylko dobra

Redakcja przez Redakcja
21 lipca 2019
w Wiadomości
0

Rozmową z Tomaszem Wietrzykiem – głównym baristą i współzałożycielem „kawobusa” – #KAWA, mamy przyjemność zainaugurować cotygodniowy cykl #Bliżej Miasta. Postaramy się tutaj przybliżać naszym czytelnikom ciekawe zjawiska i podmioty kulturalne, sportowe czy biznesowe działające we Wrocławiu.

#KAWA, czyli trzej bracia, którzy wymarzyli sobie własny biznes…I zrobili to inaczej, niż w stolicy Dolnego Śląska ktokolwiek wcześniej. Ideą przyświecającą ich działaniom od początku biznesowej przygody było dbanie o środowisko. Bus, służący dziś jako mobilna kawiarnia, odrestaurowany został przy użyciu wyłącznie naturalnych, biodegradowalnych komponentów. Podobnie jak kubki, słomki, mieszadełka dekle czy serwetki dostępne dla klientów „kawobusa”. Oto krótka rozmowa z Tomaszem, który z pasją opowiada o swoim nietuzinkowym projekcie.

foto: Marcin Bałaban

Skąd wziął się pomysł na rozpoczęcie własnego biznesu związanego z kawą?

Parzeniem kawy zajmuję się profesjonalnie już 14 lat. Pracowałem jako barista i head barista w kawiarniach w Dublinie i zawsze zastanawiałem się, jakby to było, gdybym miał własną kawiarnię, co mógłbym usprawnić, co wyeliminować, na czym się skupić. Kawa była dla mnie zawsze czymś więcej niż tylko pracą „od-do”. U nas w domu przy kawie spotykała się cała rodzina, by rozmawiać o wszystkim i o niczym, więc od zawsze miałem w głowie obraz kawy jako magicznego napoju łączącego ludzi. Eksperymenty i poszukiwania idealnego smaku, praktyka w zawodzie baristy oraz pół regału książek o kawie uzupełniły ten obraz o wiedzę, jak ten napój doskonale przyrządzać. Dlatego rok temu, gdy po moim powrocie do Polski usiedliśmy z braćmi – Kubą i Mateuszem – przy kawie, i któryś z nas rzucił hasło: „Hej, a może otworzymy kawiarnię?” – nie było się nad czym zastanawiać.

Jak długo trwały przygotowania do otwarcia, ile wymagały pracy?

Przygotowania do otwarcia naszego kawobusa trwały około 10 miesięcy, kosztowały nas mnóstwo pracy i hektolitry kawy. Auto, które kupiliśmy z zamiarem przebudowy, okazało się być w gorszym stanie, niż początkowo zakładaliśmy. Dlatego bardzo dużo czasu i energii pochłonęło doprowadzenie go do stanu używalności. Wracaliśmy z pracy, by nocami i weekendami naprawiać, wymieniać części, spawać, szlifować i malować, a gdy auto było już gotowe wykonaliśmy w przydomowym garażu przepiękną drewnianą zabudowę wnętrza, i oczywiście wyposażyliśmy busa w kawowe sprzęty.

foto: Marcin Bałaban

Waszą ideą jest dbanie o środowisko. Z jakich materiałów wykonane są dostępne u Was kubki, słomki, serwetki czy nakładki do kawy na wynos?

Każdy z naszej trójki ma dzieci – nie chcemy pozostawić ich w świecie, w którym przez ludzki egoizm utoną w morzu plastikowych śmieci. Kwestia troski o środowisko jest dla nas niezwykle istotna, dlatego używane przez nas kubki wykonane są z tektury i bio tworzywa PLA (na bazie skrobi kukurydzianej, kompostują się w około 80 dni), tak samo nakładki na wynos, serwetki to niebielony papier z recyklingu, a słomki zrobione są z tektury i powleczone wewnątrz woskiem pszczelim.

O ile droższe są te tworzywa w porównaniu do ich plastikowych odpowiedników? Czy wyższe koszty odbijają się na cenie napojów?

Pytania o wszelkie kwestie finansowe w naszej firmie należy kierować do mojego brata Kuby… A tak poważnie, te produkty są niewątpliwie droższe niż ich plastikowe odpowiedniki. Przykładowo – koszt naszej słomki to ok. 11 groszy, słomka plastikowa kosztuje ok. 2 grosze. Jednak uważamy, że nasi klienci nie powinni tych różnic w żaden sposób odczuwać. Robimy to dla środowiska, a nie dla zysku za wszelką cenę, dlatego ceny naszych kaw nie odbiegają od średnich cen w innych kawiarniach.

foto: Marcin Bałaban

Z jakimi reakcjami odnoszącymi się do Waszej filozofii podawania kawy spotykacie się wśród klientów?

Jesteśmy szczęśliwi, bo klienci rozumieją i wspierają nasz sposób myślenia, a także doceniają wysoką jakość naszej kawy specialty z palarni Coffee Proficiency z Krakowa. Spotykamy się z całą masą dobrych słów, za które dziękujemy, bo dają nam one poczucie, że nasza ciężka praca ma sens.

Z jakich jeszcze ciekawych rozwiązań zamierzacie korzystać?

Biorąc po uwagę fakt, że zarówno Kuba jak i Mateusz są specjalistami z branży IT, było oczywiste, że nasz „kawobus” będzie naszpikowany technologiami ułatwiającymi organizację pracy, zaopatrzenie, komunikację i obsługę klienta. Mamy wyświetlacz menu połączony online z systemem magazynowym, zamówienia z kasy wyświetlają się na tablecie na stanowisku baristy, a w całym aucie nie ma ani jednego włącznika światła, bo wszystkim sterujemy z aplikacji na tablecie. Mamy dwa niezależne systemy zasilania i wiele parametrów pracy kontrolujemy elektronicznie. Już pracujemy nad kolejnymi rozwiązaniami, takimi jak system lojalnościowy w postaci aplikacji na telefon – zgodnie z duchem zero-waste tylko elektronicznym, żeby nie marnować papieru na karty stałego klienta.

Gdzie można spotkać Was na co dzień? Czy bywacie również w innych miejscach lub miastach?

Na co dzień stoimy przy ul. Powstańców Śląskich 5 we Wrocławiu (naprzeciwko Arkad, przy Dziadziu Pasibusie). Od czasu do czasu wyjeżdżamy na różne wydarzenia. O wszystkich zmianach lokalizacji informujemy na bieżąco na naszych profilach w portalach społecznościowych (FB i Instagram – @hasztagkawa).

„Life is too short to drink bad coffee!” – dodaje na koniec Tomasz Wietrzyk.

rozmawiał: Maciej Fedorczuk
foto: Marcin Bałaban / ze zbiorów rozmówcy
Tagi: biznesBliżej Miastaekologiainnowacyjnośćkreatywność
UdostępnijUdostępnijUdostępnij
Poprzedni wpis

Przedsionek raju – niezwykły koncert w głogowskiej kolegiacie

Następny wpis

Było groźnie i policjant musiał użyć broni – sprawca już pod kluczem

Następny wpis

Było groźnie i policjant musiał użyć broni – sprawca już pod kluczem

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz jeszcze

  • Najnowsze
  • Komentowane
  • Popularne
Ewakuacja w Pasażu Grunwaldzkim! Co się stało?

Ewakuacja w Pasażu Grunwaldzkim! Co się stało?

4 lipca 2023
ZDiUM zmienia organizację

ZDiUM zmienia organizację ruchu na ulicach Moniuszki i Śniadeckich – od 5 lipca 2025

4 lipca 2025
Futbolowe emocje wracają

Futbolowe emocje wracają na Stadion Olimpijski

4 lipca 2025
Odkryj Wrocław z innej bajki

Odkryj Wrocław z innej bajki – ruszają wakacyjne spacery z…

3 lipca 2025
Futbolowe emocje wracają

Futbolowe emocje wracają na Stadion Olimpijski

4 lipca 2025
ZDiUM zmienia organizację

ZDiUM zmienia organizację ruchu na ulicach Moniuszki i Śniadeckich – od 5 lipca 2025

4 lipca 2025
Pierwszy pokój w Hampton

Pierwszy pokój w Hampton by Hilton Wrocław Airport już gotowy

4 lipca 2025
Wakacyjna balanga na

Wakacyjna balanga na pl. Wolności

4 lipca 2025

Reklama

timcatering katering

Ostatnie aktualności

Futbolowe emocje wracają
Sport

Futbolowe emocje wracają na Stadion Olimpijski

4 lipca 2025
ZDiUM zmienia organizację
Na sygnale

ZDiUM zmienia organizację ruchu na ulicach Moniuszki i Śniadeckich – od 5 lipca 2025

4 lipca 2025
Pierwszy pokój w Hampton
Biznes

Pierwszy pokój w Hampton by Hilton Wrocław Airport już gotowy

4 lipca 2025
Wakacyjna balanga na
Inne

Wakacyjna balanga na pl. Wolności

4 lipca 2025
Adam Maciejczyk Chcemy przełamywać
Dolny Śląsk

Adam Maciejczyk: „Chcemy przełamywać bariery. Nie tylko bólu…”

4 lipca 2025
Ponad 1000 meczów
Sport

Ponad 1000 meczów i tysiące spełnionych dziecięcych marzeń

3 lipca 2025

WrocławskieFakty.pl - wiarygodne informacje z Wrocławia i regionu. Sprawdzone fakty i opinie.

Social Media

Polityka prywatności
Kontakt

Kategorie

  • Biznes
  • Blisko Wrocławia
  • Długołęka
  • Dolny Śląsk
  • Dzieje się
  • Edukacja
  • Felieton
  • Handel
  • Inne
  • Komunikacja i Rozkład Jazdy
  • Kultura
  • Na sygnale
  • Oświadczenie
  • Polityka
  • Rozkład Jazdy
  • Sport
  • Syców
  • Ważne
  • Wiadomości
  • Wideo/Galerie
  • Wrocław
  • Wywiad
  • Zdrowie

Ostatnie aktualności

Futbolowe emocje wracają

Futbolowe emocje wracają na Stadion Olimpijski

4 lipca 2025
ZDiUM zmienia organizację

ZDiUM zmienia organizację ruchu na ulicach Moniuszki i Śniadeckich – od 5 lipca 2025

4 lipca 2025
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Aktualności
    • Wrocław
    • Dolny Śląsk
  • Polityka
  • Na sygnale
  • Wrocławskie Fakty TV
  • Sport
  • Kultura
  • Komunikacja i Rozkład Jazdy
  • Zdrowie

© 2022 WroclawskieFakty.pl

Drogi użytkowniku
Po zapoznaniu się z niniejszą informacją, poprzez kliknięcie na „Przejdź do serwisu” lub zamknięcie tego okna zgadzasz się na to, aby Twoje dane osobowe były przetwarzane
w taki sposób jaki został omówiony w regulaminie oraz niniejszej polityce (https://wroclawskiefakty.pl/polityka-prywatnosci)

PRZEJDŹ DO SERWISU
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
SAVE & ACCEPT