Restauracje, piekarnie, cukiernie czy kawiarnie codziennie korzystają z dziesiątek kilogramów żywności. Bywa jednak, że część produktów i potraw nie zostaje wykorzystana. By nie marnować i nie wyrzucać pożywienia, Urząd Miejski Wrocławia, we współpracy Bankiem Żywności i Foodsharing Wrocław przygotował akcję ” Nie wyrzucaj – przekaż – podziel się – pomóż – nie marnuj”.
Akcja dla właścicieli lokali gastronomicznych to element miejskiej kampanii Wrocław nie marnuje. Pilotażowo obejmie ona obszar Starego Rynku, pl. Grunwaldzki, Nadodrze, Ołbin oraz Przedmieścia: Świdnickie, Oławskie i Odrzańskie. Na początku akcja informacyjna będzie skierowana przede wszystkim do restauracji, kawiarni, cateringów, piekarni, cukierni czy małych sklepów spożywczych. Przedsiębiorcy otrzymają cyfrowe ulotki informacyjne, które podpowiedzą, jak można oddać niewykorzystaną żywność.
Nadwyżkę jedzenia, która pozostaje w punktach gastronomicznych. To m.in. warzywa, owoce, mąka, cukier, mięso przetworzone, artykuły spożywcze oraz napoje, których data przydatności do spożycia dobiega końca. Wyjątkiem są produkty, które się szybko psują – mięso, ryby, nabiał oraz jaja.
W mniejszych ilościach jedzenie odbierze Foodsharing Wrocław, inicjatywa, która prowadzi na terenie miasta 12 Jadłodzielni – lodówek związanych z ruchem less waste, z których mogą korzystać wszyscy mieszkańcy. Jedna z takich Jadłodzielni w marcu stanęła przy budynku Urzędu Miejskiego przy ul. Hubskiej. Przedsiębiorcy ustalą szczegóły odbiorów żywności, pisząc na adres: [email protected]
W przypadku większych ilości pożywienia, najlepiej skontaktować się z Bankiem Żywności Wrocław, który od 18 lat przeciwdziała marnowaniu żywności. By ustalić współpracę z organizacją, warto skontaktować się, pisząc na adres [email protected]
Warto również dodać, że w myśl ustawy o podatku od towarów i usług, od 2013 r. restauracje, kawiarnie, sklepy, hurtownie czy supermarkety mogą przy przekazywaniu żywności skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT, a także zaliczyć wartość tych produktów do kosztów uzyskania przychodu. Żywność może być darowana instytucjom posiadającym statut organizacji pożytku publicznego (OPP) – takim, jak Bank Żywności.
Wspólna akcja informacyjna organizacji i miasta w kolejnych tygodniach zostanie rozszerzona także o bazary, targowiska, ogródki działkowe oraz hotele.