Za budynkiem, w którym za sprawą restauracji Złoty Pies możemy dobrze zjeść, kryje się spory kawał historii. To kolejny tekst z naszego cyklu #RetroWF.
Kamienica, która powstała w XII wieku to pierwszy murowany, jednotraktowy budynek. W XIV wieku miał miejsce pierwszy remont, w którym dodano długie pasmo wzdłuż ulicy oraz przedproża. Wydzielono osiem wejść, jedno od Rynku resztę od strony ulicy Wita Stwosza, każde wejście prowadziło do innego pomieszczenia. Do 1408 roku była połączona z sąsiadującą parcelą.
Na planie miasta z 1562 roku, zaprojektowanym przez Weynhera i Vberusa. po raz pierwszy uwieczniono Kamienicę Pod Złotym Psem. Ówczesny właściciel Johann von Guttsmuth zlecił jej przebudowę, dzięki której budowla uzyskała formę barokową. W 1713 roku wzbogacono ją o pięcioboczny, drewniany wykusz, na którym napisano informację, że wykonano ją na zlecenie Krätza. Siedemnaście lat później dodano portal wysunięty ku przodowi za pomocą kolumn. Nad nimi stały wazy oraz figurki putta, czyli aniołka, a na tle dobudowano figurkę psa, która została godłem domu. Na przestrzeni lat 1772-1914 odbywało się wiele drobnych remontów, w ramach nich wymieniono np. drewniany wykusz na murowany.
Jak wynika ze spisów podatkowych, jednym z pierwszych właścicieli obiektu był urodzony w Legnicy Piotr Sybot.
W czasie II wojny światowej kamienica została poważnie uszkodzona, przez co musiała zostać rozebrana. Nienaruszona została tylko piwnica oraz portal, który został przeniesiony do Muzeum Architektury. Została odbudowana w latach 1993-94 wg projektu Macieja Małachowicza. Zrobiono to na podstawie fotografii i planów nawiązujących do XVIII-wiecznego wyglądu. Aktualnie na jej terenie znajduje się restauracja i browar Złoty Pies.
Autor tekstu: Patryk Dudek