Po sukcesie pierwszej serii, którą obejrzało 24 miliony widzów, duet pisarza Marka Krajewskiego i kucharza Orsona Hejnowicza ponownie wyrusza na kulinarno-kryminalny szlak. Tym razem podąża tropem smaków, legend oraz sekretów dolnośląskich zamków i pałaców.
Czy kryminał i kuchnia mogą iść w parze? Na Dolnym Śląsku – jak najbardziej. Już 26 kwietnia na ekrany wraca program, który łączy regionalną historię, kulinarne dziedzictwo, kulturę i fabularną intrygę. „Górna Półka Smaku”, czyli podróż Marka Krajewskiego i Orsona Hejnowicza przez najbardziej malownicze zakątki regionu. Tym razem duet odwiedzi przede wszystkim dolnośląskie perły architektury: zamki i pałace, których na Dolnym Śląsku jest najwięcej w kraju, około 700. Widzowie wyruszą w podróż – od majestatycznego Zamku Książ, przez tajemniczy Zamek Czocha czy piastowski Zamek w Legnicy, po zakątki Pałacu Staniszów – każdy odcinek to opowieść, która… smakuje historią.
Autor kryminałów, pisarz, szuka inspiracji wszędzie i interesuje go wszystko, co może być literackim powabem. Muszę przyznać, że te powaby uaktywniały się nieustannie podczas pracy na planie Górnej Półki Smaku. Do tej pory malowałem rzeczywistość jedynie piórem, a tutaj zyskałem możliwość malowania żywym słowem i gestem. I za tę możliwość bardzo dziękuję – mówi Marek Krajewski.
Widzowie poznają lokalnych producentów, równie intrygujących, jak opowiadane przez Marka Krajewskiego wątki kryminalne. Na planie pojawią się, m.in. Pierniki Wrocławskie, wypiekane według dawnych receptur czy ceramika bolesławiecka, w której każda misa to symbol rzemieślniczego kunsztu. W kuchni Orsona Hejnowicza zagości dziczyzna z okolic Gór Sowich, regionalne soki, miody, a nawet wyroby pochodzące z Dolnośląskiego Szlaku Piwa i Wina – wszystko serwowane w najpiękniejszych wnętrzach regionu. Twórcy programu odwiedzą Zamek Grodziec, gdzie na szczycie wulkanu rozgrywa się opowieść o pradawnej recepturze przypraw, wspaniały Zamek Kliczków, a także Pałac Brunów, w którym lokalne sery zagrają główną rolę na talerzu. Przed nami majówka i szereg wydarzeń, także tych w dolnośląskich zamkach i pałacach. Odwiedzając je, z pewnością rozpieścimy nasze kubki smakowe, przeżyjemy niesamowite przygody, a przy tym wesprzemy lokalnych producentów. Przed nami moc inspiracji: do regionalnej lektury, wykorzystania zdrowych produktów we własnej kuchni czy wreszcie do podróży szlakiem, który wybitnie zaskakuje, ale i smakuje.
- Po sukcesie pierwszej edycji Górnej Półki Smaku, która została wspaniale przyjęta przez widzów, nie mogliśmy podjąć innej decyzji jak tylko kontynuacja tego formatu. Serdecznie gratuluję i dziękuję całej ekipie, bo wykonaliście fantastyczną pracę. Dolny Śląsk to piękno tradycji, piękno kultury, ale również piękno kulinariów które chcemy pokazywać jak najszerzej, bo są elementem naszej tożsamości– mówił marszałek województwa dolnośląskiego Paweł Gancarz.
- Dolny Śląsk to nie tylko piękne i malownicze krajobrazy i bogata historia, ale także dziedzictwo kulinarne, które właśnie dzięki Górnej Półce Smaku możecie wszyscy Państwo odkrywać. W drugim sezonie zapraszamy w piękną podróż rozmaitych smaków i miejsc wartych zobaczenia– dodaje członkini zarządu województwa dolnośląskiego Natalia Gołąb.
- W naszym regionie mamy przepiękne miejsca i zabytki jednak równie ważna jest opowieść, która za nimi stoi. Któż lepiej przedstawi taką opowieść niż drużyna, w której są Marek Krajewski, Orson Hejnowicz i Justyna Woźniak. Serdecznie zapraszam do oglądania– zachęca członek zarządu województwa dolnośląskiego Jarosław Rabczenko.
Poprzez: UMWD.pl