Fundacja Ośrodek Leczenia i Rehabilitacji Dzikich Zwierząt „Puchaczówka” została jednym z 6 beneficjentów programu grantowego producenta Cukru Królewskiego, Südzucker Polska S.A.. Grant 5000 zostanie przeznaczony na kształtujące świadomość ekologiczną, terenowe warsztaty dla dzieci. Podpisanie oraz finalizacja umowy odbędą się do końca listopada.
Pracownicy Südzucker Polska S.A ponownie wskazali, zlokalizowane w sąsiedztwie biur i zakładów przemysłowych marki, instytucje i prospołeczne organizacje, które ich zdaniem należy wesprzeć. Spośród kilkudziesięciu zgłoszeń komisja rokrocznego programu Grant 5000 wybrała 6 beneficjentów, do których trafi darowizna w kwocie 5000 zł. W ramach prowadzonego od 2015 roku projektu, producentowi Cukru Królewskiego udało się wesprzeć kilkadziesiąt inicjatyw łączną kwotą wynoszącą około 200 000 zł.
– Ponownie z ogromną przyjemnością zaangażowaliśmy się we wsparcie przedsięwzięć, które wskazali nam nasi pracownicy. W tegorocznej odsłonie Grantu 5000 oprócz dofinansowania niekomercyjnych organizacji oraz instytucji, chcieliśmy promować ekologiczne rozwiązania w lokalnych społecznościach. W efekcie, większość pomysłów zgłoszonych przez pracowników dotyczyła prośrodowiskowych inicjatyw – mówi Magdalena Budzyńska, Marketing & Corporate Communication Manager Südzucker Polska S.A oraz przewodnicząca komisji programu Grant 5000.
Po raz pierwszy w gronie beneficjentów Grantu 5000 znalazła się Fundacja Ośrodek Leczenia i Rehabilitacji Dzikich Zwierząt „Puchaczówka”, zgłoszona do programu przez pracownicę Cukrowni Strzelin. Umowa grantowa opiewająca na kwotę 5000 zł sfinalizowana zostanie do końca listopada. Zgodnie z założeniem uzyskane wsparcie finansowe placówka przeznaczy na terenowe warsztaty dla najmłodszych, których główną ideą będzie uwrażliwianie na przyrodę.
– Niezwykle istotne jest, aby już od wczesnych lat kształtować u dzieci ekologiczne postawy. Wyróżniając Fundację „Puchaczówka” z Wyszonowic doceniliśmy całokształt jej działalności – rozpoczynając od edukowania dzieci aż po leczenie i rehabilitację dzikich zwierząt. Wierzymy, że za sprawą Grantu 5000 dołożymy swoją cegiełkę do poszerzania wiedzy i świadomości w zakresie dbałości o środowisko naturalne – argumentuje Magdalena Budzyńska.
Wśród pozostałych beneficjentów Grantu 5000 znaleźli się: Fundacja Wiedzieć Więcej z Kędzierzyna-Koźla, Szkoła Podstawowa z Oddziałami Przedszkolnymi „Szkoła Twórcza” w Kazimierzy Wielkiej, Świetlica Wiejska w Mysłakowie, Szkoła Podstawowa Nr 133 im. Orła Białego w Krakowie oraz Towarzystwo Salezjańskie Dom „Św. Krzyża” ze Środy Śląskiej. Zostali oni zgłoszeni kolejno przez pracowników: Cukrowni Cerekiew Cukrowni Ropczyce, Cukrowni Świdnica, Biura Handlowego w Krakowie oraz Biura Zarządu we Wrocławiu.
Cukier Królewski to marka z kilkudziesięcioletnią tradycją. Jej produkty powstają w 4 cukrowniach: Cerekiew, Ropczyce, Strzelin i Świdnica na bazie polskich buraków, od lokalnych rolników. Flagowym produktem firmy jest cukier biały 1 kg, wielokrotnie wyróżniony Złotym Laurem Konsumenta oraz tytułem Lidera Dekady. W ofercie znajdują się także szeroka gama artykułów przeznaczonych do wypieków i dekoracji oraz cukier trzcinowy w 5 różnych wariantach.