To już 3. edycja tego święta dobrego jedzenia! Będzie na Państwa czekać mnóstwo atrakcji, w tym m.in. dania z pasternaku i nie tylko, stoiska ze zdrową żywnością, wykłady i prelekcje z zakresu zdrowego żywienia, turystyki wiejskiej i trendów kulinarnych, występy artystyczne, atrakcje dla dzieci oraz wiele innych.
Równolegle odbywać się będą kolejne Targi Zdrowej Żywności od Rolnika, czyli cykliczne spotkanie z najlepszymi lokalnymi producentami ekologicznej żywności. W ramach 3. Festiwalu Pasternaka odbędzie się konferencja pt. „Wpływ dolnośląskiej wsi na trendy kulinarne i turystyczne”
W programie:
- 12:50 Otwarcie konferencji, Malwina Pasternak, Gospodyni III Festiwalu Pasternaka
- 13:00 Idea i powstanie szlaku kulinarnego „Smaki Dolnego Śląska” / Barbara Jakimowicz-Klein – z wykształcenia archeolog, autorka kilkudziesięciu książek, z zamiłowania poszukiwaczka dolnośląskich smaków i pasjonatka naszego regionu. Dolnośląska Organizacja Turystyczna
- 14:00 Idea edukacji w gospodarstwie rolnym, promocja Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych / Agnieszka Kowalczuk-Misek – pracownik Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu
- 15:00 Ekologia a zrównoważony rozwój rolnictwa / Swietłana Sankiewicz pracownik Działu Rozwoju Ekologii, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu
- 16:00 Świadomy konsument, czyli jak dieta wpływa na nasze samopoczucie i odwrotnie / Alicja Podolak – psychodietetyk, Gabinet Psychodietetyki mgr Alicja Podolak
Festiwal Pasternaka – niedziela – 15 września – 12:00/17:00 – XVIII-wieczna oficyna dworska Serowarnia Lutomierz (Lutomierz 29, gmina Stoszowice, powiat ząbkowicki), w XVIII-wiecznej oficynie dworskiej, w otoczeniu pięknych Gór Sowich – blisko Srebrnej Góry – wstęp wolny