W dniach 3-5 września ruszy 11. odsłona Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa. Na esplanadzie Stadionu Wrocław stanie 60 stoisk najlepszych polskich browarów serwujących piwa w wielu stylach i smakach.
– Ostatnich kilkanaście miesięcy chyba każdemu pokazało, że nie ma nic lepszego, niż czas spędzony z przyjaciółmi i znajomymi. My, organizatorzy WFDP, także nie mogliśmy się doczekać chwili, w której bezpiecznie zasiądziemy przy zastawionym stole, na przykład podczas naszego festiwalu – zapowiadają organizatorzy.
Tradycyjnie odbędzie się spotkanie piwowarów podczas Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich, będą dyskusje, pokazy i konkursy na festiwalowej scenie. Nie zabraknie też pysznego jedzenie – o strefę gastronomiczną zadbają Wrocławscy Ulicożercy, prawdziwi tropiciele oryginalnych smaków.
Nie zabraknie oczywiście browarów ze stolicy Dolnego Śląska. Będą to Browar Profesja, Browar Wielka Wyspa, Browar Stu Mostów, Browar Cześć Brat, Browar Prost, Restauracja & Browar Złoty Pies, Brewery Hills, Browar Majstersztyk i Browar Odra Barrels.
Z kolei sam Dolny Śląsk reprezentować będą Browar Miedzianka, Browar Roch, Pivovsky ze Świdnicy, trzebnicki Browar Cztery Ściany, Browar Probus z Oławy, Anders z Sycowa, Caminus z Kątów Wrocławskich, Browar Widawa i Browar Wielka Sowa z Gór Sowich.
Piwo festiwalowe na 11. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa uwarzy Browar Deer Bear z Torunia – ich Fruit Garden (Sour Ale uwarzony w kooperacji z wrocławską Szynkarnią) wygrał w głosowaniu uczestników 10. WFDP na najlepsze piwo tamtej edycji.
Szkłem festiwalowym będą szklanka Craft Master Two o pojemności 0,4l oraz półlitrowy kufel Deutschherren. Każde ze nich będzie miało oczywiście dodatkową cechę oznaczającą pojemności 0,2 i 0,3l
Godziny otwarcia festiwalu i stoisk: 3 września (piątek) – godz. 16-24, 4 września (sobota) – godz. 12-24, 5 września (niedziela) – godz. 12-20.